Marie Poledňáková: Znáte zajímavosti z jejích legendárních filmů?

Chvíli po té zažádala o licenci pro první soukromé vysílání v České republice u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.
Zdroj: Profimedia
 V mládí pracovala jako dělnice v továrně. Po absolvování střední školy šla studovat do Prahy Akademii muzických umění.V roce 1970 absolvovala magisterské studium. Od roku 1994 pracuje ve vydavatelství Studio Premiéra u kterého je také spolumajitelkou.V letech 1983 až 1989 byla režisérkou ve Filmovém studiu na Barrandově.Na začátku 90. let odprodala své akcie investiční bance, která financuje vysílání TV Prima. + 6 fotek+ 7 fotek

Úspěšná režisérka se narodila roku 1941 ve Strakonicích. Otec byl profesorem na univerzitě a skoro celá její rodina musela emigrovat. Marie je autorkou mnoha televizních filmů. Především šlo o žánr rodinné komedie, které sklízely veliké úspěchy. Z mnohých vzpomeňme například nejúspěšnější komedii století S tebou mě baví svět a Jak dostat tatínka do polepšovny, kde se ukázal velký talent herce Tomáše Holého.

Petra Járková
Petra Járková 07. 09. 2019 08:00

My všichni školou povinní

Začněme seriálem, který Poledňáková sice nedělala, ale autorka Markéta Zinnerová to chtěla, protože uměla pracovat s dětskými herci. Poledňáková se ale nepohodla s vedením České televize kvůli financování filmu S tebou mě baví svět a odešla na Barrandov. Režírování se tedy ujal Ludvík Ráža.

S tebou mě baví svět

Marie Poledňáková psala roli Kateřiny Horákové přímo na tělo Janě Šulcové.

Režisérka také v jednom z rozhovorů prozradila, jak v určitých scénách docílila Matýskova pláče. Jeho maminka režisérce poradila, ať mu dá polévku a ve chvíli, kdy ji bude mít v puse, ať s ním prudce cukne. Pak že se prý rozbrečí. Vše se podařilo a režisérka se nechala slyšet, že je to mnohem lepší nápad, než použití špendlíků a podobných nesmyslů.

Nechybělo mnoho a do role Alberta byl obsazen někdo jiný. Poledňáková totiž pochybovala, že Satinský zvládne fyzicky náročné úlohy. Když ji ale jeho kolega Václav Postránecký ujistil, že Julo spolupracuje s horskou službou v Tatrách, bylo rozhodnuto. Scénář putoval do Bratislavy.

Asistenti obešli desítky škol a školek a viděli 6000 dětí. Poté jich Marii Poledňákové přivedli 450.

Jak dostat tatínka do polepšovny

Slovo „zašprclo“, které Tomáš Holý použil při horolezeckém výstupu s tatínkem, Františkem Němcem, si sám vymyslel a použil ho i mimo záběry při rozhovoru s režisérkou Marií Poledňákovou. Tu zaujalo a slovo pak použila i ve filmu.

Chalupa, kde se film natáčí, se nachází v Českém ráji v obci Dobšice. Rybník Věžák naleznete nedaleko. Natáčelo se také v Prachovských skalách. Hřbitov se nachází na Hrubé skále, protože režisérka Marie Poledňáková má právě na tomto hřbitově rodinu.

Při natáčení filmu režisérka onemocněla angínou, nemohla si ale dovolit zůstat v posteli, tak natáčela s vysokými horečkami. Neodváděla ale stoprocentní práci a na výsledku to bylo znát, tak nakonec musely být scény přetočeny.

Jak vytrhnout velrybě stoličku

František Němec, který hrál Luboše, může za to, že Poledňáková do filmu vybrala právě Tomáše Holého. Řekl tenkrát: „Pokud mám nějakému klukovi všechno věřit, tak to musí být jedině Tomáš Holý.“ S Holým ale nesouhlasil Poledňákové syn, který ji k natáčení inspiroval. Prohlásil, že Tomáš nevypadá jako správný chlapec, ale tlustá tetka.

NA MARII POLEDŇÁKOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články