S tebou nás bavil svět: Václav Postránecký by oslavil 76. narozeniny. Herečtí kolegové vzpomínají

Václav Postránecký byl český herec, režisér a divadelní pedagog. Byl dlouholetým členem Činohry Národního divadla, ztvárnil celou řadu filmových a televizních rolí, např. v komedii S tebou mě baví svět. Věnoval se také dabingu a vyučoval na FAMU.
Zdroj: Čsfd
Václav Postránecký byl český herec, režisér a divadelní pedagog. Byl dlouholetým členem Činohry Národního divadla, ztvárnil celou řadu filmových a televizních rolí, např. v komedii S tebou mě baví svět. Věnoval se také dabingu a vyučoval na FAMU.Herectví se věnoval ochotnicky již od svého dětství, byl členem Dismanova rozhlasového dětského souboru, jako dítě si zahrál i v několika starších českých filmech.Vyučil se zámečníkem. Na divadle působil od počátku 60. let 20. století. Již v roce 1956 se objevil v dětské roli na scéně Tylova divadla. V sezóně 1959/1960 byl jevištním technikem v divadle F. X. Šaldy v Liberci.Od 90. let také působil jako funkcionář Herecké asociace, jež uděluje Ceny Thálie, v letech 2005–2011 byl jejím prezidentem. Sám již také v roce 1995 Cenu Thálie získal, a to za roli Podkolatova v inscenaci Gogolova Revizora.+ 6 fotek+ 7 fotek

Legendární herec, kterého si diváci zamilovali především díky komedii S tebou mě baví svět, už sice není mezi námi, ale vzpomínky na něj zůstávají. Když před několika měsíci Postránecký odešel do hereckého nebe, herečtí kolegové na něj mysleli se slzami v očích i úsměvem na rtech. Ty nejdojemnější vzpomínky si můžete u příležitosti jeho nedožitých šestasedmdesátých narozenin osvěžit.

Petra Járková
Petra Járková 08. 09. 2019 08:00

Legendární role

Do diváckého povědomí se slavný český herec dostal především rolí Kerholce v seriálu Cirkus Humberto v roce 1988. Tak započal svoji úspěšnou hereckou kariéru. Nejznámější ale je a vždycky bude díky legendární komedii S tebou mě baví svět, kde hrál Václav Postránecký jednu z hlavních rolí, dirigenta Michala Adámka. Původně se však filmový manžel Elišky Balzerové měl ve filmu objevit jen málo. Části, kde se Postránecký promenáduje v zástěře nebo koupe děti v lavoru, měly být vystřiženy. Naštěstí se tak ale nestalo a vy jste si film mohli vychutnat bez omezení.

Zákeřná rakovina

To, že hercův zdravotní stav není dobrý, jsme se dozvěděli už v červnu 2018. Kvůli nemoci musel dokonce podstoupit operaci dutiny břišní. V uzdravení však věřil až do konce. 10 dní před skonem byl v nemocnici odpojen od přístrojů a propuštěn domů, své poslední dny strávil se svou rodinou, v jejímž obklopení také odešel z tohoto světa.

Jiřina Bohdalová

Zdrcená herečka na kolegu vždy bude vzpomínat jen v dobrém: „Budu na něj vzpomínat jako na velkého kamaráda, hodně jsme spolu hráli v mnoha komediích. Byl to vynikající herec, bezvadný srandista a vynikající člověk,“ prozradila pro Extra.cz.

Eliška Balzerová

Herečka na svého filmového manžela právě z komedie S tebou mě baví svět vzpomíná se slzami v očích, po jeho smrti byla tak vykolejená, že byla schopna říct pouze pár slov. „Mě se to lidsky velmi dotklo, jsem z toho nešťastná,“ prozradila před časem pro TV Nova.

Marika Šoposká

Spousta osobností na Václava Postráneckého vzpomínala na sociálních sítích. Například pro Mariku Šoposkou alias Bibi z Ordinace v růžové zahradě byl Postránecký prvním hereckým parťákem, a tak mu vzdala hold i dojemnou fotografií.

NA VÁCLAVA POSTRÁNECKÉHO SE PODÍVEJTE V NAŠÍ GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články