Nejznámější rozhledny Česka: Vypravte se na Tureckou věž, Petřín, Praděd nebo Ještěd

Prosklená vyhlídková terasa je umístěna ve výšce 51 metrů nad zemí a dostanete se na ni buď výtahem, nebo vyšlapáním 299 schodů.
Zdroj: petrinska-rozhledna.cz
Nejstarší dochovanou rozhlednu v Česku najdete v areálu zámeckého parku Lednice. Minaret nabízí celkem tři vyhlídkové ochozy, přičemž k tomu nejvyššímu vede 302 schodů. Z ochozů je možné pozorovat zámecký park, Pavlovské vrchy, Bílé Karpaty a dokonce také vrcholek věže svatoštěpánského dómu ve Vídni.Je to jediný minaret v České republice a také nejvyšší stavba tohoto typu mimo islámské země. Prosklená vyhlídková terasa je umístěna ve výšce 51 metrů nad zemí a dostanete se na ni buď výtahem, nebo vyšlapáním 299 schodů.+ 5 fotek+ 6 fotek

Dřevěné, kamenné, ocelové. Vysoké, i nízké. Vypadat mohou různě. Jisté ale je, že vyhlídkové věže patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle. Česko je rozhlednovou velmocí, najdete jich zde více než čtyři sta. Rozmístěny jsou po celé zemi. My vás dnes seznámíme s pěti nejznámějšími.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 19. 05. 2019 12:00

Petřínská rozhledna

Asi nejznámější rozhlednou u nás je Petřínská rozhledna v Praze, která je zmenšenou kopií Eiffelovy věže v Paříži. Má železnou konstrukci a vysoká je 60 metrů. Za zmínku určitě stojí, že sestavena byla za pouhé tři měsíce. Slavnostně otevřena byla roku 1891 u příležitosti Všeobecné výstavy v Praze. Celý Petřín byl zahalen v národních barvách a na špičce rozhledny zavlál červenobílý prapor. O celých sedmnáct nadmořských metrů výše než u Pařížské konkurentky. Spolu s rozhlednou byla dokončena i lanová dráha na vodní pohon a o rok později bylo na petřínský vrch instalováno magické zrcadlové bludiště. Prosklená vyhlídková terasa je umístěna ve výšce 51 metrů nad zemí a dostanete se na ni buď výtahem, nebo vyšlapáním 299 schodů.

Žižkovský vysílač

Věž Tower Park Praha je vysoká 216 metrů a byla postavena v letech 1985 až 1992 podle plánů architektů Václav Aulického a Jiřího Kozáka.  Jde o nejvyšší vyhlídkovou plošinu v České republice. Není bez zajímavosti, že za dobrých podmínek se lze rozhlédnout až 100 km daleko. Konstrukce se skládá ze tří válcových ocelových tubusů dosahujících společně výšky 134 metrů. Hlavní tubus, obsahující dva rychlovýtahy, pak přechází do anténního nástavce. V nové Observatoři se ve výšce 93 metrů nad zemí můžete jako v jediné v Praze pokochat 360° pohledem na metropoli. Díky otevírací době od 8:00 do 24:00 můžete obdivovat výhled za denního světla stejně jako v noci, kdy se stává Praha téměř magická.

Vysílač Praděd

Nejvýše položenou rozhlednu u nás najdete na Pradědu, nejvyšší hoře Moravy v Hrubém Jeseníku. Ve výšce 1 492 metrů nad mořem stojí další slavný televizní vysílač. Původní kamennou rozhlednu z roku 1912 postavenou v duchu gotického hradu byste zde hledali marně, ta se zřítila po druhé světové válce. V roce 1968 byla zahájena výstavba 162 metrů vysokého vysílače, z něhož můžete shlížet do kraje i v dnešních dnech.  Pokud se tam ale vypravíte, nezapomeňte se teple obléct. Průměrná roční teplota zde totiž nepřevyšuje 1°C. Ohřát se ale můžete ve vyhlášené restauraci, kterou ve vysílači najdete. Rozhledna je umístěna v druhém vyšším prstenci ve výšce 73 metrů od paty věže a návštěvníky do ní vozí rychlovýtah. Za dobrých podmínek je vidět Malá Fatra, Vysoké Tatry, Krkonoše a dokonce i rakouské Alpy.

Vysílač Ještěd

Další populární televizní vysílač se nachází v nadmořské výšce 1012 metrů nad severočeským městem Liberec. Dohlédnout z něj lze až na Šumavu či do Prahy, ale také k našim sousedům do Polska či Německa. Pro svoji jedinečnou architekturu získal Ještěd Perretovu cenu a navíc se stal národní kulturní památkou a v roce 2000 byl oceněn titulem „Nejvýznamnější stavba 20. století“. Vysílač je vysoký 99,86 metru a byl postaven v letech 1966 až 1973 na základě projektu architekta Karla Hubáčka. Zasklená kruhová vyhlídka se nachází v prvním patře pod restaurací a vstup na ni je zcela zdarma. Součástí vysílače je i horský hotel. Pokud nejste zrovna příznivci horské turistiky, jistě oceníte, že až na Ještěd vás vyveze pohodlná a rychlá kabinová lanovka.

Rozhledna Minaret

Nejstarší dochovanou rozhlednu v Česku najdete v areálu zámeckého parku Lednice. Zároveň je to jediný minaret v České republice a také nejvyšší stavba tohoto typu mimo islámské země. Minaret nechal v letech 1797-1802 vybudovat Alois I. z Lichtenštejna. Rozhledna, které se také někdy říká Turecká věž, je vysoká 62 metrů a leží v nadmořské výšce 175 metrů. Nabízí celkem tři vyhlídkové ochozy, přičemž k tomu nejvyššímu vede 302 schodů. Z ochozů je možné pozorovat zámecký park, Pavlovské vrchy, Bílé Karpaty a dokonce také vrcholek věže svatoštěpánského dómu ve Vídni.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články