Vlakem na výlet: 5 tipů, kam se historickými vlaky o víkendu vypravit s dětmi

Cyklohráčkem na Okoř

Výletní vláček pro malé i velké výletníky vjíždí do své 6. sezóny! Od 23. 3. do 28. 10. 2019 vás o sobotách, nedělích a státních svátních opět sveze z pražského hlavního nádraží do královského města Slaný! I letos si pro vás připravil spoustu novinek. Tou největší je nový vagón plný překvapení, v němž se vyřádí nejen malí, ale i velcí cestovatelé. Originální vláček vás proveze Pražským Semmeringem, který je považován za nejhezčí pražskou železniční trať. Přes novou železniční zastávku v blízkosti stanice metra B Jinonice a přes Zličín se s ním dostanete až do středočeské Hostivice, odkud pokračuje malebným krajem kolem hradu Okoř a Zákolanským údolím, kde mu do Slaného stačí už jen několik málo kilometrů cesty. Během sezóny pak navíc ještě 16krát zavítá až do stanice Zlonice, a to každé druhé sobotní odpoledne.

Podřipským motoráčkem na horu Říp

Turistická linka T5 Podřipský motoráček jezdí po trase z Roudnice nad Labem až do Libochovic a opačně, a to v sobotu, neděli a státní svátky od 30. března do 28. října 2019. Motoráček vás zaveze z Roudnice nad Labem do Mšeného-lázní, které je malebnou lázeňskou obcí, do Budyně nad Ohří, kde je vodní hrad, až do Libochovic, kde se nachází zámek a odkud se lze vydat na zříceninu hradu Hazmburk. Věže této zříceniny patří k nepřehlédnutelným dominantám krajiny Dolního Poohří a spatřit je můžete na vzdálenost až několika desítek kilometrů. Tyčí se na vrcholu strmého čedičového masivu a připomínají zašlou slávu nedobytného gotického hradu.

Zubrnickou lokálkou do skanzenu

Na severozápadě Čech se zase můžete vydat na výlet turistickou linkou T3, která je v provozu od 30. března do 28. října 2019 o všech víkendech a státních svátcích. Vlak je přednostně veden historickým motorovým vozem řady M131.1 z roku 1951 a vyráží z Ústí nad Labem přes Velké Březno až do Zubrnice. Denně vyjedou čtyři páry vlaků. Ve stanici Ústí nad Labem-Střekov se čeká na přípojné vlaky od Lysé, Štětí a Litoměřic maximálně 15 minut. Díky motoráčku Hurvínek se podíváte do skanzenu v Zubrnicích a ještě si užijete neobvyklé výhledy do krajiny. Skanzen během roku pořádá celou řadu zajímavých akcí, na nádraží v Zubrnicích si navíc prohlédnete malé železniční muzeum.

Kamenickým motoráčkem na Panskou skálu

Čtyřikrát denně jezdí také Šenovská lokálka, turistická linka z České Kamenice do Kamenického Šenova, která který jezdí po muzejní „sklářské lokálce“, tzv. Šenovce. V provozu je každou sobotu, neděli a státní svátek od 30. března do 28. října 2019. Od 1. června do 30. září 2019 jezdí denně. Po této nedlouhé trati vás sveze nostalgický motoráček Hurvínek řady M 131.1. Jedním z největších lákadel v okolí je Panská skála, zvláštní čedičový kamenný útvar na jihovýchodním okraji Kamenického Šenova, který děti znají z pohádky Pyšná princezna.

Švestkovou dráhou pod hrady Košťálov a Oltářík

Švestková dráha je malebná lokálka v severních Čechách spojující Lovosice s Mostem. Její historie sahá do 90. let 19. století - konkrétně do roku 1898, kdy vyjel na trať první vlak. Pravidelné osobní vlaky jezdí každou sobotu, neděli a státní svátky. Letošní provozní doba je od 30. 3. do 28. 10. 2019. Přes více než stoletou existenci má dráha svým uživatelům co nabídnout – velké množství památek v blízkém okolí a nezapomenutelnou krajinu Českého středohoří, příznivou jak pro pěší, tak i cyklistické výlety. Vlak vás doveze například do Muzea českého granátu, k Ulrice von Levetzow, pod hrady Košťálov a Oltářík, nebo jen tak do přírody.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články