Na Veselém Kopci bude živo: Hrnčířská sobota oživí skanzen, vyzkoušet si výrobu keramiky mohou i vaše děti

V sobotu 11. května se uskuteční v muzeu v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska program nazvaný Hrnčířská sobota.
Zdroj: skanzen-vysocina.cz
Zastoupeny budou nejrůznější typy výrobků z hrnčířské hlíny: hrnčina, kamenina, bělnina aj., zhotovené modelováním, točením na kruhu či pomocí forem. Od 9 do 16 hodin budou mít návštěvníci možnost sledovat při práci několik desítek hrnčířů a keramiků z celého Česka.Především pro dětské návštěvníky bude připraveno několik dílniček, v nichž si budou moci vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu, modelování z hlíny nebo malování keramiky.Program přiblíží jedno z tradičních řemesel, které si lidstvo osvojilo. + 1 fotka+ 2 fotky

Přemýšlíte, kam v sobotu zajet na výlet? Co takhle navštívit jedinou rozsáhlejší expozici lidového stavitelství v přírodě ve východních Čechách. Kromě krásných roubenek se zde v sobotu můžete pokochat pohledem na hrnčíře při práci a z neobvyklé akce si navíc odnést nějaký ten pěkný hrnek, formu na bábovku, zelňák nebo třeba sádelňák. A ještě se podívat na vystoupení národopisného souboru.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 10. 05. 2019 14:00

V sobotu 11. května se uskuteční v muzeu v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska program nazvaný Hrnčířská sobota. Od 9 do 16 hodin budou mít návštěvníci možnost sledovat při práci několik desítek hrnčířů a keramiků, kteří přijali pozvání a přijedou na Veselý Kopec z celé České republiky.

Zastoupeny budou nejrůznější typy výrobků z hrnčířské hlíny: hrnčina, kamenina, bělnina aj., zhotovené modelováním, točením na kruhu či pomocí forem. „Tento program přiblíží jedno z tradičních řemesel, které si lidstvo osvojilo. Zájemci se mohou přímo z úst hrnčířů a keramiků dozvědět vše, co je zajímá na výrobě užitných i dekoračních předmětů. Také je mohou sledovat při práci a samozřejmě nakoupit jejich výrobky,“ uvedla ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Ilona Vojancová.

Především pro dětské návštěvníky bude připraveno několik dílniček, v nichž si budou moci vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu, modelování z hlíny nebo malování keramiky. Hrnčířskou sobotu na Veselém Kopci zpříjemní vystoupení národopisného souboru Kohoutek z Chrudimi.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články