Robert Redford na prahu smrti? Údajně se měl potýkat s následky obrny, kterou prodělal v dětství

Na sklonku minulého roku obletěla svět zpráva, že se známý herec Robert Redford potýká s postpoliomyelitickým syndromem, který vážně ohrožuje jeho zdraví.
Zdroj: Showpix.cz

Před pár týdny obletěla svět zpráva, že se známý herec Robert Redford potýká s postpoliomyelitickým syndromem, který vážně ohrožuje jeho zdraví. Informace byla po čase označena za falešnou. Co se tedy skutečně stalo? A proč navštívil papeže Františka?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 03. 2020 12:49

Co je postpoliomyelitický syndrom (PPS)?

Mezi hlavní příznaky PPS patří nadměrná únava, svalová ochablost, bolest kloubů, poruchy spánku, zvýšená citlivost na chlad a bolest a potíže s dýcháním či polykáním. Symptomy se mohou objevit prakticky kdykoli. Průměrně je to v rozmezí 15 až 30 let po prodělané dětské obrně. První příznaky se objevují od 35. roku života nemocného.

Mezi známé osoby s PPS patřil kupříkladu spisovatel sci-fi literatury Arthur C. Clarke nebo 32. americký prezident F. D. Roosewelt. Dle Světové zdravotnické organizace se s následky obrny potýká v současné době přibližně 12 milionů lidí.

Audience u papeže

Celá fáma vznikla na základě článku v magazínu National Enquirer. V něm se měl k údajnému zhoršenému stavu herce vyjádřit nějaký lékař. Návštěvu u papeže Františka považoval za "do očí bijící" fakt, že je na tom Redford zle. Navíc prý poslední dobou vypadá oslabeně a je bez chuti do života.

Co ale ve skutečnosti dělal třiaosmdesátiletý herec u hlavy katolické církve? Chtěl mu osobně poděkovat za jeho starost o matku přírodu. "Svatý otče, je opravdu skvělé, co děláte pro životní prostředí. Děkuji a moc si toho vážím," uvedl Redford na sociálních sítích.

Jak je to s ním doopravdy?

Ať už má Robert jakékoli zdravotní potíže, zatím nedává na sobě nic znát. Po audienci u papeže se objevil na filmovém festivalu v Marrákeši, kde na pódiu strávil celých devadesát minut. Převzal si tam čestné uznání za celoživotní dílo. Během svého vystoupení nevykazoval žádné příznaky únavy ani nic nenasvědčovalo tomu, že by trpěl bolestmi.

Na webové stránce National Enquireru se takováto zpráva neobjevila poprvé. Již zkraje minulého roku magazín spekuloval o tom, že herci zbývá pouze několik měsíců života. Redford měl ale ve skutečnosti mírnou verzi obrny, takže jeho zdraví zatím žádný z příznaků PPS neohrožuje. Ve svém pokročilém věku se pouze vzdal herectví, nicméně se stále věnuje produkci a režii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články