Legendární Televarieté: Dvořák se seznámil s Bohdalovou na rande

Televarieté,, Bohdalová, Dvořák
Zdroj: Česká televize
K vytvoření Televarieté inspirovala Vladimíra Dvořáka návštěva pařížského klubu Olympia.
Scénka Manželé vyprávějí anekdotu pochází již z dob Rokoka.První díly se točily na živo.
Víte, že v počátcích moderovali pořad tehdejší televizní hlasatelé? Duo Dvořák a Bohdalová nastoupilo až později.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Konkurz na konferenciérku, Učitelka či Psychologická poradna. Tyto a spoustu dalších scének jsme mohli vídat v legendárním zábavném pořadu Televarieté, kterým provázela kultovní dvojice v podání Vladimíra Dvořáka a Jiřiny Bohdalové. Jak se ti dva vůbec poznali? A jak zvládal Vladimír Dvořák natáčení se zhoršujícím se zdravím?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 09. 2020 16:00

Televarieté se vysílalo v letech 1971 až 1998. S nápadem na pořad přišel tehdejší šéfredaktor televizní zábavy Vladimír Dvořák. Původní název zněl TV Varieté, ale vedení jej změnilo na více normalizační Televarieté. Poslední, v pořadí čtyřiasedmdesátý díl byl odvysílán v roce 1998.

Na Televarieté se můžete podívat každé všední odpoledne na ČT 3

Poznali se na rande

Byla to vlastně velmi veselá příhoda. Dvořák se kdysi zamiloval do jedné dívky, kterou následně pozval na rande do vypůjčeného bytu. Ta se samozřejmě zdráhala tam jít úplně sama, a tak si s sebou vzala kamarádku Jiřinu Bohdalovou. Ta měla údajně sníst skoro celé pohoštění a vypít hodně alkoholu. A pak ji potkal znovu, tentokrát však už ve svém bytě. Jeho manželka si Bohdalovou k sobě znovu pozvala.

Vznik Televarieté

Plán zněl jasně: nahradit okoukané estrády. Prvních pětadvacet dílů pořadu se neslo ve znamení velkých změn, jeden čas hrozilo i úplné a nevratné zrušení. Vedení televize totiž čekalo, že se z toho stane česká verze Ein Kessel Buntes.  “S koncem pořadu jsem se nedokázal smířit, takže jsem po pěti letech navrhl jeho návrat,” uvedl produkční pořadu Alexander Nardelli.

“Jedna epizoda se vždy zkoušela dva až tři týdny. Jiřina i Vladimír své scénky vždy pilovali do absolutní dokonalosti. Spousta lidí se mne pak ptala, proč už taková dvojice znovu nevznikla. Odpověď je jednoduchá: bez Dvořáka to nejde,” dodal.

Pracoval i v důchodu

Vladimír Dvořák pracoval na nových epizodách Televarieté i po odchodu do důchodu. “Vždy říkal, že tímto dílem končí, že ho už nic dalšího nenapadne, přitom za pár týdnů přišel s novým scénářem,” pokračoval Nardelli. V posledních letech před koncem pořadu však začal Dvořáka trápit trend současného humoru. Nerozuměl tomu, proč se do něj vkládá tolik vulgarit.

Tehdy se u něj také projevily zdravotní potíže. Navíc si přivodil těžký úraz nohy, když vstoupil do vozovky, protože mával na taxi, a přitom přehlédl jiné auto. Po několika operacích se ale opět vrátil před kamery. Nekonalo se pouze poslední natáčení, které již bylo naplánováno dva měsíce před jeho smrtí.

Zdroj textu: reflex.cz

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články