Felix Holzmann měl dar bavit lidi. Jak vznikla jeho nejslavnější scénka Včera, dnes a zítra?

Nezapomenutelný komik Felix Holzmann měl dar bavit lidi.
Zdroj: Profimedia.cz
Původně měl převzít rodinnou firmu. Tu jim nejdříve zabavili nacisti, později komunisti.S Františkem Budínem vystupoval půl století.Felix Holzmann s první manželkou Evou, která se nedokázala vyrovnat s jeho slávou a časovým zaneprázdněním.Scénky mnohdy doslova sypal z rukávu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Komik německého původu Felix Holzmann byl znám veřejnosti především jako natvrdlý mužík ve zmačkaném baloňáku, s tralaláčkem na hlavě a velkými kulatými brýlemi. Vtípky jakoby sypal rovnou z rukávu, přesto každé slovo bylo předem důkladně promyšleno. Přesto jeho život nebyl jen samý šprým, za maskou humoru skrýval velký smutek.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 08. 07. 2018 16:19

Kdo by neznal legendární scénky s naivním chlapíkem v kloboučku, který se na všechno sáhodlouze vyptává a pálí mu to opravdu velice pomalu. Felix Holzmann dokázal vystavět natolik brilantní dialogy, při nichž se diváci od začátku do konce váleli smíchy. Jeho humor nebyl vulgární, a přesto bavil davy. Měl vždy pečlivě volené dialogy, precizně vystavěné do nejmenšího detailu. A přestože výsledek působil téměř jako momentální nápad, ve skutečnosti se za ním skrývaly hodiny mravenčí práce. S takovým darem bavit lidi se člověk musí narodit.

 

Původně měl převzít po otci rodinný krámek. Ten však nejdříve zabavili nacisté a po roce 1948 komunisti. Tak se rozhodl se svým kamarádem začít podnikat ve výrobě košil. Felix stříhal, kamarád šil. Mnohem víc ho bavilo psaní vtipných scének a jejich následné hraní před obecenstvem.

 

Byl v tom natolik dobrý, že se postupně proslavil nejen v Československu, ale i v Německu a dalších zemích. „Absolutně odmítal improvizaci. Už když psal, přesně věděl, jak co řekne, takže nám s mamkou každou novou scénku přehrával. Když jsme se nesmály, přeškrtal to a vyhodil,“ prozradila jeho dcera Irena.

 

Největší slávy se dočkal v 70. a 80. letech, kdy pravidelně vystupoval v Televarieté a jezdil s estrádním pořadem po celé republice. Brilantní dialogy doslova sypal z rukávu. To byl případ i legendární scénky s Ivou Janžurovou Včera, dnes a zítra. Felix zaslechl v televizi název filmu, odběhl do vedlejšího pokoje a za dvacet minut se vrátil s kompletním scénářem, na kterém se už nezměnilo ani slovo.

Jeho sláva měla i stinnou tvář. Manželka Eva velmi těžce nesla jeho pracovní vytíženost a nekonečné dny odloučení. V roce 1970 byla na pokraji sil a spáchala sebevraždu. Dle vzpomínek dcery Ireny to bylo tehdy poprvé, kdy svého otce viděla plakat. 

 

Felix se znovu oženil o pár let později s německou zpěvačkou Barbarou "Bärbel" Greif. Byla o čtyřiadvacet let mladší, ale báječně si rozuměli. Díky ní se Holzmann stal známým i v zahraničí. Vystupoval společně s Bärbel na výletních lodích a v populární východoněmecké televizní show Ein Kessel Buntes.

 

Známé jsou i některé jeho monology, např. Akvárium, ale komik dával přednost dialogu. Po jeho boku se vystřídala řada více či méně známých osobností. Jeho partnery se stali mimo jiné František Budín, s kterým vystupoval skoro půl století, Viktor Maurer, Lubomír Lipský, Milan Neděla, Miloslav Šimek, Jan Borovička, Jiří Bruder, Zdeněk Dítě, ale například i Karel Gott či Iva Janžurová.

 

13. září 2002 v jednaosmdesáti letech umírá na selhání srdce v německém Chemnitzu, dřívějším Karl-Marx-Stadtu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články