Film Domácí péče: Alena Mihulová musela zestárnout a se stříkačkami jí to vůbec nešlo

Domácí péče
Zdroj: Česká televize
Domácí péče aspirovala i na Oscara v kategorii Cizojazyčný film.Ve filmu se objevila také neteř a matka režiséra Horáka.Vtip o klobáskách z vlčáka, jenž vypráví Bolek Polívka, je spjatý s pověrou, že se v Jalubí, kde se natáčelo, konzumuje psí maso.Na konci filmu zazní píseň "Rež, rež, rež" od Hradišťanu. Ještě předtím jsme ji mohli slyšet v Dědictví, kde Polívka taktéž hrál.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdybychom měli ukázat na jeden český film, který si za posledních několik let vedl skutečně dobře, byla by to právě Domácí péče. Vypráví o zdravotní sestřičce Vlastě, která se začne zajímat o alternativní medicínu, což se však jejímu manželovi vůbec nelíbí. Film byl debutem režiséra Slávka Horáka, který k němu vytvořil i scénář.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 07. 2020 16:00

Vlasta je obětavý člověk. Jezdí za svými pacienty po Jihomoravském kraji a mnohdy nechává na sobě štípat dříví. Když zjistí, že brzy bude potřebovat pomoc i ona sama, začne hledat jinou cestu. Takovou, kterou konvenční lékařství nenabízí. Do tajů alternativní medicíny ji zasvětí její dcera. Jenomže její manžel Láďa je zásadně proti. Má přeci svůj zdravý rozum...

Na film Domácí péče se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT 1

To je role úplně pro mě!

Tak takto popsala své pocity po přečtení scénáře herečka Alena Mihulová v rozhovoru pro Českou televizi. Než se však začalo točit, čekal ji rok schůzek s režisérem, kde si povídali o příběhu a o tom, jak jej co nejlépe převést na filmové plátno.

“Na každé další poradě jsem se snažila vypadat hůř a hůř, protože se mi zdálo, že jsem na tuto roli ještě příliš mladá,” dodala v interview. V tom, že se rozhodla správně, ji utvrdily až kamerové zkoušky s Bolkem Polívkou, na kterých zjistila, že k sobě jednoduše patří.

Pečovatelkou na plný úvazek

Jedním z důvodů, proč na tento film Alena kývla, byl ten, že se v minulosti sama považovala za pečovatelský typ. Jak sama řekla, dávala si pak ale pozor, aby do tohoto stereotypu nespadla i její dcera.

Nejvíce ji při natáčení trápily scény s injekčními stříkačkami. “Kameraman a režisér mi to vysvětlovali, ale já se u toho akorát třásla. Měla jsem to zahrát tak, abych vypadala jako zkušená zdravotní sestra, jenže to prostě nešlo,” zavzpomínala Mihulová. Naopak si užívala skoky z okna, padání do hrobu či běh v lese.

Nečekaná improvizace

Nebyl by to Bolek Polívka, kdyby neimprovizoval, a to hned první natáčecí den. Při ranním popíjení slivovice začal najednou mluvit nad rámec svého scénáře. Režisér Slávek Horák ale nijak nezasáhl, a tak Aleně nezbývalo nic jiného, než mu začít odpovídat.

Ceny, kam se podíváš

Film Domácí péče nebodoval jen u nás, ale i v celé Evropě, a dokonce i za oceánem. V Americe dostal hned tři ocenění. V Evropě dalších deset. Zkrátka ani nepřišla Alena Mihulová. Za svůj přesvědčivý výkon si odnesla Českého lva i Cenu české filmové kritiky. Slávek Horák byl dokonce oceněn časopisem Variety. Dostal se do Top deseti nejzajímavějších začínajících filmových tvůrců.

Na zajímavosti a fotky z filmu se podívejte zde:

Zdroj textu: Česká televize, totalfilm.cz, čsfd

Zdroj fotek: Česká televize

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články