8 let od smrti zapálené komunistky a herečky Švorcové: Zasvětila život rudému peklu, přátele však nenechala ve štychu

Svou veřejnou pověst Švorcová poznamenala i aktivní účastí na přípravě a prezentaci tzv. Anticharty v roce 1977.
Zdroj: Wikipedie
Jiřina Švorcová byla česká divadelní a filmová herečka a politička KSČ.Absolvovala pražskou DAMU a v roce 1951 se stala členkou souboru Divadla na Vinohradech.Její hereckou kariéru a popularitu zásadním způsobem ovlivnila politická angažovanost po roce 1968, kdy se stala jednou z klíčových postav normalizační kultury. Už na počátku roku 1969 na sebe upozornila účastí na založení Leninského svazu mladých, který měl navázat na zaniklý ČSM.+ 5 fotek+ 6 fotek

Slavná představitelka Ženy za pultem byla zatracována kvůli svému komunistickému smýšlení, mnozí na ni ale vzpomínají v dobrém. Svým kolegům prý vždy pomáhala a chránila je. Jaký osud byl však připraven pro ni?

Petra Járková
Petra Járková 08. 08. 2019 08:00

Švorcová se narodila 25. května 1928 v Kociáno­vicích u Hradce Králové do rodiny dělníka a hostinské. Když otec zemřel, spolu s matkou a sourozenci se stěhovala do Prahy, kde se po vzoru bratra přihlásila na dnešní DAMU.

Slavné role

Po absolvování školy působila jako herečka v Hradci Králové a později se stala členkou Divadla na Vinohradech. Před kameru se postavila zejména v padesátých letech. Její první filmovou rolí byla Helenka Machovcová v dramatu Temno. Poté následovaly role traktorisky ve snímku Cesta ke štěstí, dělnice ve filmu Přicházejí z tmy či podporučice VB ve snímku Tereza. Do širšího povědomí veřejnosti se dostala díky snímku Král Šumavy a zejména pak svou rolí prodavačky Anny Holubové v seriálu Žena za pultem.

Zapálená komunistka

Její kariéra byla spjata s politikou a silnou prorežimní angažovaností. Švorcová dlouhá léta působila jako předsedkyně Svazu českých dramatických umělců. Režim ocenil její věrnost Řádem Vítězného února a o později i titulem národní umělkyně. Zapálenou komunistkou zůstala i po sametové revoluci, kdy stranu podporovala recitací komunistické poezie.

Pomocná ruka

Švorcová měla u filmu mnoho přátel a údajně leckomu podala pomocnou ruku – jedné kolegyni dostala děti na školu, Janě Brejchové pomohla k získání bytu a z průšvihů prý tahala i mladší herce.

Výčitky kolegů

Na prknech Divadla na Vinohradech stanula naposledy ve hře Hlasy ptáků, po níž bylo svoláno herecké OF, kde se do ní kolegové pustili a začali jí vše vyčítat.

Soukromý život

Co se týká soukromého života, hereččiným prvním manželem byl hudebník Jindřich Rohan. Rohan ale nechtěl děti. Vztah nevydržel, a tak se rozvedli. Jejím druhým mužem byl Vladimír Šolta, s nímž se o potomka snažili, ale nebylo jim přáno. Opuštěná se ale prý bez dětí necítila. Ačkoliv ovdověla, bydlela s bratrovou rodinou a vídala se s přáteli. Samota jí navíc údajně nevadila. Po dlouhodobých obtížích s oběhovým systémem herečka zemřela 8. srpna 2011 na klinice na pražských Malvazinkách.

NA LEGENDÁRNÍ HEREČKU SE PODÍVEJTE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články