Pravda o tom, co se děje s vaším tělem během létání

Bolí vás v letadle uši? Zkuste žvýkačku nebo cucavé bonbóny.
Zdroj: Wonderfulengineering.com

Cestujete často letadlem? Pak by vás mohlo zajímat, jaký vliv to má na váš organismus.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 24. 05. 2016 13:28

Boeingy proti únavě

Právě jste se pohodlně usadili na své sedadlo, otevřeli notebook a chcete se pustit do práce nebo prohlížení svých oblíbených webových stránek. Jenže ouha – po vzletu na vás padne únava.

A není divu. Nacházíte se totiž ve výšce, kde je mnohem nižší tlak vzduchu než na zemském povrchu. To má za následek pokles hladiny kyslíku v krvi.

Tento konkrétní problém můžete vyřešit tím, že zvolíte leteckou společnost disponující Boeingy 787, ve kterých panují stejné podmínky jako v nižších nadmořských výškách.

Ani změna časového pásma není nic příjemného. Velkou roli může sehrát směr letu – nejlépe jsou na tom lidé cestující z východu na západ, kteří v důsledku tohoto přesunu získají několik hodin denního světla navíc.

Businessinsider.com

Doktor Paolo Alves, předseda Aerospace Medical Association Air Transport Medicine Committee, říká, že pokud jde o krátkodobé pobyty (za účelem vyřízení obchodní transakce apod.), nemá ani smysl zkoušet se změně časového pásma přizpůsobit. Doporučuje však po čas letu provádět několik jednoduchých cvičení, která mají blahodárný účinek na oběhový systém.

„Většině lidí pomůže procvičování lýtkových svalů, zahrnující protažení, flexi a rotační pohyb nohou,“ uvedl v rozhovoru pro server MyDomaine.

Je to slané, nebo sladké?

Při bolestech hlavy zvyšte příjem tekutin – příčinou totiž často bývá dehydratace způsobená nízkým tlakem v kabině. Dávejte si ale pozor na sycené nápoje, které podporují nadýmání. Ze studie provedené Aerospace Medical Association vyplývá, že během letu se množství plynu v našem těle zvětší až o 25 procent.

Zabrat na palubě dostávají i naše uši – mohou pěkně bolet. To proto, že se při vzletu a přistávání mění tlak vzduchu v letadle rychleji než tlak v našich uších. Ošetření se vám bude líbit – pomoct si můžete žvýkačkou nebo cucavými bonbóny.

A závěrem ještě jedna zajímavost. Ve výšce 10 000 metrů se výrazně mění i vnímání chuti. Naše schopnost cítit slané a sladké se snižuje až o 30 %. Ať tedy servírované jídlo vypadá sebelákavěji, po jeho ochutnání můžete být nepříjemně překvapeni. Opravdu nečekejte gurmetský zážitek jako v restauraci.

Mohlo by vás zajímat:

Zdroj: MyDomaine

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Související články

Další články