Herečka se zasněným pohledem: Blanka Waleská našla štěstí až v náručí vlivné soudružky

Blanka Waleská stihla poté natočit již jen tři filmy.
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Všichni musí být v pyžamu: Řehoř Maršíček se po infarktu rozhodne vzít místo revizora nemocných. To ale ještě neví, že ho budou čekat daleko větší nervy než v původním zaměstnání. Hlavní hrdina v podání Františka Husáka kvůli novému zaměstnání propadne alkoholu.Nedbá ani na zdravé jídlo. Čeká jej tak další infarkt...Na snímku spolupracoval i scenárista Vlastimil Venclík, který měl s povoláním revizora nemocných vlastní zkušenost.+ 2 fotky+ 3 fotky

Blanka Waleská, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu Všichni musí být v pyžamu, byla označována jako éterická herečka se zasněným pohledem. Přestože měla ve svém životě mnoho milenců, štěstí jí přinesla až ženská náruč...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 06. 2021 11:00

Děj filmu Všichni musí být v pyžamu: Řehoř Maršíček se po infarktu rozhodne, že nastoupí na místo revizora nemocných. Doufá, že v tomto zaměstnání bude mít dostatek klidu. Jenomže zažívá pravý opak. Postupně totiž propadne nezdravému jídlu, alkoholu a ženám. Na komedii Všichni musí být v pyžamu z roku 1984 se můžete podívat dnes ve 20:00 Prima Max.

Blanka Waleská v Národním divadle

Blanka Waleská, vlastním příjmením Wedlichová, studovala nejprve na gymnáziu, pak přešla na rodinnou školu, kterou ale nedokončila. Než se začala naplno věnovat herectví, pracovala jako vychovatelka dětí.

V letech 1930-34 nastoupila na dramatické oddělení pražské konzervatoře. Následně vystřídala mnoho avantgardních a malých scén. Tři roky po druhé světové válce se jí podařilo nastoupit do Národního divadla, kde působila až do důchodu. Blanka Waleská byla považována za výraznou a významnou členku souboru. Kromě činohry se také věnovala rozhlasu, televizi a dabingu.

Blanka Waleská chtěla být módní návrhářkou

Když budoucí herečka navštěvovala rodinnou školu, kreslila si návrhy šatů, které byly překvapivě precizní. Kdyby si neoblíbila prkna, co znamenají svět, jistě by se uživila v oblasti módy. V 16 letech dělala modelku malíři Františku X. Naskemu, když ale poté o tři roky později zjistila, že její podobizna visí na Národní třídě, poznamenala si do deníku, že by raději umřela.

Blanka Waleská našla štěstí až u ženy

Profesní štěstí čekalo Blanku Waleskou v Národním divadle. V soukromí ale dlouho tápala. V mládí měla několik milenců, což nebylo nic výjimečného. Postupem času ale zjistila, že skutečný požitek z mileneckého vztahu zažije pouze se ženou. Její srdce nakonec získala Eva Soukupová, vysoce postavená soudružka a ředitelka pražského Divadelního ústavu.

V té době se o jejich vztahu sice nepsalo, ale všichni věděli, že Waleská a Soukupová jsou lesbičky a nejen že mají vztah, ale také spolu žijí. Lze si samozřejmě představit, že musely čelit různým komentářům a narážkám, ale díky vysokému postavení Evy Soukupové to vždy ustály. Waleská zemřela 6. července 1986 v Praze ve věku 76 let. Soukupová ji přežila o dvě desetiletí.

Zdroje informací:

Prima Max: Všichni musí být v pyžamu

Wikipedia.cz: Blanka Waleská

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články