Změna času: V noci na neděli bude ve dvě ráno o hodinu víc. Co to s námi dělá?

Změna času: V noci na neděli bude ve dvě ráno o hodinu víc. Co to s námi dělá?
Zdroj: Freepik

V noci na neděli se bude měnit zimní čas na letní. Znamená to jediné, ve dvě hodiny ráno se ručičky hodinek posunou na třetí. Také patříte mezi ty, kterým tento veletoč nedělá vůbec dobře? Vysvětlíme, proč se tak děje a jak se s problémy co nejrychleji vypořádat.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 27. 03. 2021 08:30

Ke změně času naštěstí dochází o víkendu, takže si o tu hodinu, kterou nám seberou, můžeme ve většině případů přispat. Časový posun nicméně znamená, že znovu bude ráno déle šero, což není úplně příznivá zpráva. Déle si užít světla nicméně budeme moci večer a to také není k zahození.

Zastavení změn času?

Rok 2021 měl být posledním, kdy se budou časy střídat. Jednotlivé členské státy Evropské unie měly rozhodnout, který budou chtít využívat. Svět se ale momentálně točí kolem koronaviru, a tak na diskuze o zrušení střídání časů nezbývá kapacita. Doufejme, že až se situace zklidní, vyřeší se i tato záležitost.

Co si o střídání časů myslí Češi?

Agentura STEM/MARK provedla v roce 2018 průzkum, ze kterého vyplývá, že si zastavení střídání časů přeje většina obyvatel České republiky. Přednost přitom dávají letnímu času a ten by měl platit i v celé Evropské unii. Pouhých 6 % se zrušením střídání časů nesouhlasilo a 23 % nebylo zatím rozhodnuto. Jaký vliv mají změny času na zdraví?

Jak fungují biologické hodiny?

Biologické hodiny, to je neuvěřitelný mechanismus, díky němuž tělo vnímá čas a podle něj se zařizuje. Večer tak například začne vylučovat hormon melatonin, díky němuž jsme ospalí. V závislosti na denní době také reguluje naši teplotu či krevní tlak.

Jestliže tedy dojde ke změně času, nějakou dobu trvá, než se tento mechanismus srovná. Což je pro organismus zbytečně vyčerpávající. Může to trvat tři dny až týden. Také buňky imunity mají vlastní hodiny.

Studie na myších ukázaly, že změna času má nepříznivý dopad na odpověď imunitního systému. Jak už jsme řekli, hodiny se v těle nakonec postupně synchronizují. U každého to ale trvá různě dlouho.

Skřivani versus sovy

Důležité je zejména to, jak velké problémy vám dělá ranní vstávání. Jste skřivani, nebo sovy? Jestliže obecně vstáváte brzy ráno bez potíží, nejspíš pro vás změna času nepředstavuje tak významný problém.

Potíže se spánkem

Změny času navíc mohou podle odborníků způsobovat problémy se spánkem. Potýkají se s nimi hlavně citlivější jedinci, například lidé s nadváhou. Nevyspalost pak vede k podrážděnosti a únavě. Nedostatek spánku může ovlivnit také různé zánětlivé reakce, což může v krajních případech vést až k problémům se srdcem a oběhovým systémem (infarkt, mrtvice). Roste ale i počet potratů, pokusů o sebevraždu a také riziko dopravních nehod.

Jak se rychleji naladit na nový čas?

A co dělat, než dojde k té toužebně očekávané změně a časy se nebudou střídat? Odborníci radí se v neděli vzbudit o půl hodiny dřív než obvykle a dobře se najíst, dopřát si klidnou procházku a možná i trochu cvičení. Mělo by to pomoci upravit hodiny v těle o něco rychleji.

Zdroj:

Wikipedia.org

Sciencedaily.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články