Když děti nemluví, aneb příčiny opožděného vývoje řeči

Rozmluví se každý. Občas to ale déle trvá
Zdroj: zdroj: pixabay
Snažte se na dítě mluvit. Špatně mluví děti, kterých si nikdo nevšímáMálo mluvné jsou děti z dětských domovůDonutit mluvit je mohou i jejich kamarádiNemluvte za děti+ 1 fotka+ 2 fotky

Vždy, když se dítě ve svém vývoji v čemkoliv opozdí je jeho rodič takříkajíc na nervy a hledá všemožné příčiny, proč tomu tak je. Ostatní děti už to umí a to moje stále ještě ne. Proč? Pojďme se dnes zaměřit na opožděnou řeč a na její nejčastější příčiny.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 03. 04. 2018 12:59

Je to dáno geneticky

Jestli se opožděný vývoj řeči vyskytl u tatínka či u některého z jeho rodičů, může se objevit i u jeho dětí. Tyto typy dětí si vystačí s málem slov. Všemu rozumí, všechno chápou, ale nic neřeknou. Většinou až do svých třech let.

Nikdo si ho nevšímá

Opožděný vývoj může způsobit i rodičovské přehlížení. Dítěti se nevěnují, nepovídají mu a nehrají si s ním. Časté vady řeči se vyskytují u dětí z kojeneckého ústavu a z dětských domovů.

Tlumočení

Někteří rodiče dítě ani nenechají se vyjádřit a vše se snaží říci za potomka.

Porucha sluchu

Opožděný vývoj řeči může být dán tím, že dítě jednoduše špatně slyší, a tak se mluvit nemá jak naučit. Toto podezření se musí vyvrátit, nebo potvrdit pokud možno co nejdříve a musí se řešit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články