5 vět, které bychom měli svým dětem často říkat

Mluvit se svými dětmi je velice důležité
komunikovat s dětmi je velice důležitékomunikovat s dětmi je velice důležitékomunikovat s dětmi je velice důležitékomunikovat s dětmi je velice důležité+ 4 fotky+ 5 fotek

Slova mají velkou moc, kterou si málo lidí uvědomuje. Můžeme jimi někoho velice potěšit, ale také i hluboce ranit. Zde je seznam pár krásných vět, které by neměly chybět v žádném slovníku dobrého rodiče.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 03. 2018 18:02

„Slova jsou, podle mého ne tak skromného názoru, naším největším nevyčerpatelným zdrojem magie. Schopná způsobovat zranění i napravovat je.“ Řekl Albus Brumbál v románu Harry Potter  a Relikvie smrt od anglické spisovatelky J.K. Rowlingové. A musíme profesoru Brumbálovi dát za pravdu, protože to tak opravdu je. Komunikace je totiž pro děti bývá nejdůležitější.

1.Mám tě rád(a)

Možná vám toto slovíčko na první pohled přijde jako velké klišé, ale pro malé dítko znamená opravdu hodně. Dítěti tím dáváte pocit náklonosti, podpory a bezpečí.

2.Děkuji

Jestliže chceme po svých dětech, aby děkovaly, musíme tak činit také. Malé děti se učí tak, že spousta věcí odkoukávají od svých rodičů, které má za velké vzory. Když sami nebudeme děkovat, dítě nepochopí, proč to samo má dělat.

3. Podívej, to je krásné, zajímavé, roztomilé…

Ukazujte vaší ratolesti svět a snažte se vše okomentovat a vysvětlovat. Takto poznává svět. Lásku ke knihám u něj můžete rozvinout tím, že mu budete číst, lásku k hudbě zase tak, že mu budete sami hrát na hudební nástroj a ukazovat mu, co všechno daný nástroj umí.

4.Pojďme si o tom promluvit

Když vaše dítě něco trápí, proberte to spolu a v žádném případě jeho problémy nezlehčujte. Vám může připadat rozbité autíčko jako nic, pro vaše dítě to ale znamená velký problém, kvůli kterému je smutné. Zlehčování jeho problémů ho akorát přesvědčíte o tom, že vám nemá důvěřovat.

5.Promiň, moc mě to mrzí

Naučte se uznat chybu a omluvit se. Vždyť chybovat je lidské v kterémkoliv věku. Udělat chybu není hanba, ale šance na poučení. Když vaše dítě uvidí, že také chybujete, bude ve svých příštích krocích mnohem jistější.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články