Dělená strava: Lenka Holas Kořínková doporučuje dělení na kytičky a zvířátka

Dělená strava: Lenka Holas Kořínková doporučuje dělení na kytičky a zvířátka
Zdroj: Showpix.cz

Dělenou stravu zpopularizovala Lenka Holas Kořínková, která díky ní výrazně zhubla. Následně se ponořila do tajů „kytiček“ a „zvířátek“ a sama začala vymýšlet recepty na dělené bázi. Jak tahle strava vlastně funguje a jaké jsou její benefity?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 01. 2021 13:00

Při konzumaci obvyklých jídel může docházet k potížím s trávením právě kvůli jejich složení. U dělené stravy by tomu mělo být jinak.

Co je dělená strava

Dělená strava je považována nejen za dietu, ale i životní styl. V rámci tohoto stravování víceméně můžete jíst všechno, ale jídlo je uskupené a střídá se po dnech. Skutečným autorem je americký lékař Howard Hay, který dělenou stravu vytvořil jako dietu při onemocnění ledvin.

Jak funguje dělená strava

Jeden den jíte sacharidy (přílohy), ovoce a zeleninu – takzvané „kytičky“, jak o nich s nadšením mluví Lenka Holas Kořínková. Druhý den je „zvířátkový“ (založený na bílkovinách), tedy maso, vejce, mléčné produkty. Je důležité vědět, že variant dělené stravy je několik, někdy se ovoce s produkty zvířat vůbec nekombinuje, v jiném případě částečně.

Třetí skupinu představují neutrální potraviny.

Bílkoviny se nemají kombinovat se sacharidy s ohledem na jiný způsob trávení. Bílkoviny chtějí nízké pH a kyselé prostředím, zatímco sacharidy potřebují vyšší pH a zásadité prostředí.

Některé potraviny jsou i při tomto způsobu stravování zakázané. Kromě tučných uzenin a vepřového masa jsou to instantní jídla, sladkosti, výrobky z bílé mouky, arašídy, ale také čokoláda, kakao, káva a černý čaj. Důležitý je důkladný pitný režim.

Dělená strava – klady

Základ je tedy ve střídání, žádná potravina z jídelníčku nevymizí, a tělo tak průběžně dostává všechny živiny, které potřebuje pro správné fungování. Tělo hubne hlavně proto, že nad jídlem přemýšlíte a vhodně ho kombinujete.

Dělená strava – zápory

Nevýhoda spočívá hlavně v složitější orientaci. Komplikované může být sledovat, které potraviny můžete navzájem kombinovat.

Dělená strava – doporučené potraviny

Kytičková strava: celozrnné potraviny, brambory, kukuřice, rýže, kapusta, luštěniny, sladké ovoce (víno, banány, fíky, sladká jablka a hrušky), sušené ovoce (kromě hrozinek), javorový sirup, med, šťávy, sirupy, pivo.

Zvířátková strava: maso (kromě vepřového), ryby, mořské plody. Mléčné výrobky, vejce. Z ovoce to mohou být jahody, maliny, citrusy, ananas, mango, papája, hrušky, kyselá jablka, meruňky, broskve, třešně, vařená rajčata, ovocné čaje, suchá vína.

Neutrální potraviny: zelenina, houby, zakysané mléčné výrobky, smetana, sýry s 50% podílem tuku a více, za studena lisované tuky, semena, ořechy, semena, máslo a kvalitní margaríny.

Dělená strava – vzorový jídelníček

Ke snídani vejce se zeleninou, ke svačině jogurt s ovocem, k obědu 150 g kuřecího masa se sýrem a zelenina s bylinkami, svačina ovocný tvaroh a k večeři pstruh se zeleninou.

Jak je drahá dělená strava

Jedná se o pestrou stravu, která je plná ovoce, zeleniny a masa. Záleží na kvalitě surovin.

Pomůže dělená strava opravdu zhubnout?

Ke zhubnutí nejspíš dojde. Předpokládá to správná kombinace potravin a konzumace jídel, když je hlad.

Je náročné držet dělenou stravu?

Pokud si budete pamatovat rozdělení potravin a nespletete si dny, nemusí jít o příliš náročné stravování. K dispozici je také řada receptů a kuchařek.

Dělená strava a cvičení

Tato strava o cvičení konkrétně nemluví, ale hovoří se o tom, že tímto stravováním vzniká energie, která se dá využít na cvičení.

Zdroj: Wikipedie

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články