Jak se stravovat, když si chcete udržet váhu: Vsaďte na pravidelnost v jídle a bílkoviny

Jak se stravovat, když si chcete udržet váhu: Vsaďte na pravidelnost v jídle a bílkoviny
Zdroj: Pixabay.com

Podařilo se vám zhubnout a neradi byste znovu přibrali? Obzvláště po přísné dietě je těžké nesklouznout k obvyklým zvykům a vyhnout se jojo efektu. Tyhle tipy vám pomohou.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 29. 12. 2020 12:00

Než se pustíte do běžného režimu, je třeba si rozmyslet, jak bude probíhat. S rozmyslem vše půjde téměř samo.

Naplánujte si jídlo

Se zdravým stravováním nemusíte trpět hlady. Vlastně byste ani neměli. Spíše jde o to, jak si stravování nastavíte. Hlavním bodem je pravidelnost, ať už to bude pětkrát denně, nebo třeba jen dvakrát. Každému vyhovuje jiný systém a podle toho by se člověk měl řídit.

Poslední jídlo by si měl člověk dát nejpozději dvě hodiny před spánkem.

Výběr jídla

Někomu vyhovuje hodně zeleniny, někdo s ní může mít problémy, podobně je tomu u masa. Zdravý organismus by se měl stravovat pestře, s dostatečným množstvím vitamínů, minerálních látek, bílkovin a dalších nutričních ukazatelů.

Pořád se mluví o superpotravinách. Ve skutečnosti bychom mohli za superpotravinu označit například každý kus zeleniny. Důležité je hlavně konzumovat základní potraviny a jídla z nich připravená. Naopak je dobré se vyhýbat průmyslově upraveným potravinám.

Ani tuky nejsou nepřítelem. Vždy záleží, odkud tuk pochází. Kvalitní sýry, semínka, oříšky, oleje lisované za studena. To všechno jsou zdravé příklady. Vyplatí se nepřehánět konzumaci žádné potraviny a jíst vyváženou stravu.

Nepřejídat se

Když si člověk vezme velký talíř, většinou se ho snaží zaplnit. Když ale naopak sáhnete po talíři malém, máte pocit, že je na něm hodně jídla. Vhodné je jíst pomalu, třeba i malou lžičkou. Určitě toho nesníte tolik, jako když sednete před plný talíř a hned ho do sebe naházíte. Poslouchat, co říká organismus, je to nejdůležitější.

Hřešit se smí

Najděte si jídlo, které vám skutečně chutná, a možná není úplně nejzdravější. Občas si ho dopřejte. Pokud možno v dopoledních hodinách a v malém množství. Nepovažujte ho ale za odměnu. Jídlo by především mělo způsobovat radost. Když budete jíst jídlo, které vám úplně nechutná, efekt nebude takový, jaký si představujete.

Pro náhlé přepadnutí mlsnou si připravte třeba malou směs namíchaných oříšků nebo dejte do krabičky nakrájené proužky jablka, případně mrkve, okurky a podobně.

Pozor na alkohol

S pitím alkoholu příliš hubnutí a udržování správné váhy nepomůžete. Když si ale čas od času dáte sklenku vína, žádná katastrofa se konat nebude.

Hýbejte se

Pohyb by měl být přirozenou součástí zdravého života. Vyberte si takovou formu, jaká pro vás bude přirozená. Ať už to je čas strávený posilováním, cvičením jógy, nebo třeba klasickými rychlými procházkami. Vždy by měl pohyb vyvolávat radost.

Nechte si poradit od odborníka

Když se pustíte do diety, je vhodné, aby její výběr a nastavení probíhal po konzultaci s odborníkem na výživu. Vyhráno ale není ani po ukončení diety, protože je dočasná. Když si vhodné stravování a váhu chcete udržet a nejste si jisti vlastním postupem, můžete se i v tomto případě nechat vést mentorem. Pomůže vám, aby se případná kila navíc týkala jen svalové hmoty.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články