Plusy a minusy bezlepkového stravování: Proč se nevyplácí těm, kteří nejsou alergičtí?

Plusy a minusy bezlepkového stravování: Proč se nevyplácí těm, kteří nejsou alergičtí?
Zdroj: Freepik.com

Bezlepkové stravování patří mezi dietní trendy současnosti. Ne vždy se ale vyplácí, vyřadit lepek z jídelníčku. V čem spočívají plusy a minusy bezlepkové diety?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 14. 07. 2020 11:30

Pokud nesmíte jíst lepek, pravděpodobně nemáte na vybranou. Zároveň se ale řadíte mezi jedince, u kterých je absence lepku pochopitelná. Jeho konzumace by se pro alergiky totiž časem mohla stát nebezpečná. Už v první malé dávce jim ale může působit nevolnosti a vážné zdravotní komplikace. Takovým jedincům nezbývá než držet přísnou bezlepkovou dietu.

„Bez“ jako reklamní tahák

Slovo "bez" se stává v současnosti fenoménem. Prodejci se prostřednictvím tohoto slůvka snaží nalákat co největší množství zákazníků. Navíc má za cíl lidem připomínat, že je výrobci daných produktů před něčím škodlivým chrání. Není tak divu, že se bezlepkové stravování stává stále oblíbenějším. V obchodech můžete najít bezlepkové pečivo, těstoviny, rýži i mouku. Ne vždy jsou ale tyto výrobky vhodné pro nealergické jedince. Produkt s nálepkou bezlepkový totiž rozhodně nemusí být zdravý. Mnoho lidí si to ale plete. Odborníci proto doporučují, abyste si ještě předtím, než začnete s bezlepkovou dietou, raději zjistili, jestli ji skutečně potřebujete. V opačném případě byste si to měli dobře rozmyslet.

Proč je některým lidem bez lepku lépe?

Přes známá fakta se najde spousta zdravých jedinců, kteří si vyřazení lepku z jídelníčku vysloveně pochvalují. Tvrdí, že mají mnohem více energie a cítí se lépe, někdy dokonce, že se jim podařilo zhubnout nebo se jim zlepšila kvalita pleti. Většinou tkví ale původ jejich lepších pocitů v něčem jiném. Podle odborníků je totiž třeba jíst všechno s mírou, tedy například i pečivo. Někteří to s jeho konzumací ale přehánějí, a staví na něm základy své každodenní stravy. A v tom tkví právě jádro problému. Kdyby ho totiž lidé jedli méně, například pouze v obilninách, ale už ne v polotovarech, vyhnuli by se zdravotním potížím. Jestli si tedy chcete dát jeden rohlík k snídani, můžete si ho klidně dopřát. Když nebudete své tělo lepkem přehlcovat, nemusíte se obávat ani zdravotních potíží.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články