Jako malí jsme je lepili všude. Z těchto samolepek poznáte, zda je ovoce geneticky modifikované, či bio

Kód na samolepce vám prozradí, zda se chystáte pozřít chemikálie.
Zdroj: Derpibooru.org

Co se dělo s ovocem předtím, než ho dáte do pusy? Pokud jste ho koupili ve specializované prodejně s cejchem „bio“ nebo „eko“, můžete být relativně v klidu. U kousků v supermarketu je to těžší… ale ne nemožné. Zda se při pěstování ovoce používaly chemické postřiky, zjistíte ze samolepky na každém kusu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 31. 10. 2016 12:11

Stoprocentní kontrolu nad způsobem pěstování potravin nemůžeme mít nikdy. Rizika lze ale minimalizovat. Netoužíte-li do těla dostávat chemikálie, kterými bylo ovoce ošetřováno, pozorně si každý kus před slupnutím prohlédněte.

Našli jste samolepku? Výborně. Teď už se jen naučit ji číst. Na těchto samolepkách najdete takzvané PLU kódy. Právě ty vám prozradí, zdali ovoce uzrálo přirozeně, nebo bylo geneticky modifikováno.

Nejen u banánů tak zjistíte použití fungicidů, herbicidů a chemických hnojiv snadno. Číslování spravuje Mezinárodní federace pro výrobní standardy (IFPS), která postupuje u všech maloobchodníků stejně. Například zmíněné banány mají všude na světě kód 4011.

Jak odlišit ty přírodní od modifikovaných? Jednoduše – ekologicky vypěstované banány budou mít před zmíněným čtyřčíslím devítku. Na samolepce tedy najdete kód #94011.

Právě devítka na začátku kódu zaručuje ekologický původ potraviny. Nyní tak budete mít pod kontrolou, zdali do svého těla dostáváte chemické látky.

Zdroj: UNILAD

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články