Marta Kubišová slaví 77. narozeniny: Jak vznikla legendární píseň, která se stala symbolem svobody?

Marta Kubišová je známá česká zpěvačka a herečka, trojnásobná vítězka čtenářské ankety časopisu Mladý svět - Zlatý slavík a signatářka Charty 77. V roce 2017 dostala slavíka za osobnost jako poctu při ukončení její kariéry.
Zdroj: Wikipedie
Marta Kubišová je známá česká zpěvačka a herečka, trojnásobná vítězka čtenářské ankety časopisu Mladý svět - Zlatý slavík a signatářka Charty 77. V roce 2017 dostala slavíka za osobnost jako poctu při ukončení její kariéry.Její tatínek pracoval jako lékař - internista, maminka byla nejdříve hlavně v domácnosti, později například prodávala gramofonové desky v Celetné ulici v Praze. V roce 1952 se rodina přestěhovala do Poděbrad. Protože se po absolvování gymnázia nedostala kvůli svému rodinnému původu na vysokou školu, nastoupila Marta ihned do zaměstnání v Poděbradských sklárnách.Ke zpívání se dostala šťastnou náhodou, při zpěvu u klavíru ji slyšel místní muzikant a objevil v ní talent. Na klavír se učila hrát jedenáct let, ale moc ji to nebavilo.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pokud je nějaká česká zpěvačka spojena s bojem za svobodu, pak je to právě Marta Kubišová, která dnes slaví narozeniny. Málokterou píseň totiž zná celý národ tak dobře jako legendární Modlitbu pro Martu, kterou přesně před 50 lety zpěvačka natočila. Jaká je historie této písně, která dodnes dojímá lidi po celé zemi?

Petra Járková
Petra Járková 01. 11. 2019 08:00

Písnička ze seriálu

Vedle Bratříčka od Karla Kryla mají lidé se srpnovou okupací nejvíce spjatu píseň Modlitba pro Martu, kterou v dnech po příjezdu vojsk opakovaně vysílal Československý rozhlas. Samotný text skladby napsal na motivy Jana Amose Komenského textař Petr Rada k hudbě skladatele Jindřicha Brabce pro tehdy populární televizní pořád Píseň pro Rudolfa III. Přestože měli píseň televizní diváci slyšet až na podzim v sedmé epizodě seriálu s názvem Hrabě Monte Christo, kvůli dramatickým letním událostem se do povědomí posluchačů dostala mnohem dřív.

Symbol odporu

Dva dny po začátku invaze píseň nazpívala tehdy šestadvacetiletá zpěvačka Marta Kubišová (byť samotná skladba byla napsána ještě před okupací) pod původním názvem Modlitba v nahrávacím studiu Československé televize za doprovodu Angelo Michajlova a Karla Černocha, odkud se ji podařilo na magnetofonovém pásku doručit do rozhlasu, který píseň následně vysílal do celé země. Pro těžce zkoušený národ se skladba s poetickým textem stala jedním ze symbolů odporu proti vpádu sovětských vojsk.

Zákaz hraní

Na podzim roku 1968, když již začínalo být všem jasné, že dočasný pobyt okupantů se zřejmě dramaticky protáhne, se Modlitba pro Martu objevila prostřednictvím seriálu i na televizních obrazovkách, ovšem již s dovětkem, že se její text nevztahuje k soudobým událostem. Píseň ještě stihlo studio Supraphon v létě roku 1969 vydat na první desce Kubišové s názvem Songy a balady. První náklad byl okamžitě rozprodán a k rozhořčení posluchačů byla na nové verzi alba (která vyšla v roce 1970) Modlitba spolu s písní Ne z politických důvodů odstraněna a nahrazena songy Zlý dlouhý prst a Kdo ti radu dá.

Zákaz Kubišové

Samu zpěvačku pak, stejně jako její první album, režim na dlouhá léta zakázal – Kubišová se k hudbě směla vrátit až v roce 1989, kdy 21. listopadu 1989 na zaplněném Václavském náměstí píseň národu opět zazpívala a dodala mu naději, že konec vlády jedné strany je na spadnutí. Její první album pak Supraphon znovu vydal i s odstraněnou Modlitbou ještě téhož roku.

Nejoblíbenější píseň

Nekončící popularitu písně dokazuje i fakt, že když měli loni posluchači druhé stanice Českého rozhlasu vybrat hit století, vyhrála cenu právě Modlitba pro Martu, která dodnes připomíná dobu, kdy se za svobodu muselo skutečně bojovat.

NA MARTU KUBIŠOVOU A DOBU JEJÍ NEJVĚTŠÍ SLÁVY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články