Vedlejší účinky adventu: Co je syndrom vánočního stromku a jak vám může zkazit svátky

Vedlejší účinky adventu: Co je syndrom vánočního stromku a jak vám může zkazit svátky
Zdroj: Freepik

Máte pocit, že koncem roku kýcháváte víc než obvykle a častěji vám slzí oči? Možná trpíte tím, co vědci nazývají syndromem vánočního stromku. Jak tento diskomfort vzniká a jak mu předcházet, prozradil známý alergolog Max Wiseberg.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 12. 2021 09:00

Syndrom vánočního stromku odborníci poprvé popsali v roce 2011. Svůj název získal podle toho, že ho vyvolávají alergeny ukryté ve stromečku.

Vánoční stromky jako zásobárna plísní a pylu

Nějakou formou alergie dnes trpí přibližně každý čtvrtý nebo pátý Čech a nezřídka tato intolerance souvisí s rostlinami, trávou či plísněmi, které se v hojné míře vyskytují na živém vánočním stromečku.

Pokud trpíte syndromem vánočního stromku, budete po přenesení jehličnanu do domácnosti pociťovat podobné příznaky, jako při senné rýmě. Budete tedy často smrkat, kýchat a budou vám slzet oči. Občas se u postižených mohou objevit i bolesti hlavy nebo uší. Všechny tyto symptomy dokáží znepříjemnit svátky celé rodině.

53 druhů plísní na 28 stromečcích

"Vědci z Upstate Medical University v New Yorku analyzovali vzorky z 28 vánočních stromků různých druhů a našli v nich celkem 53 různých typů plísní," uvedl alergolog Max Wiseberg. Kromě nich stromky navíc nezřídkakdy ukrývají pylové částice jiných rostlin.

"Ani umělé stromky nejsou zcela bezpečné, protože i na nich může růst plíseň či ulpět prach. Zdobení stromku se proto může stát nepříjemným zážitkem. Existuje ale způsob, jak případné alergické reakce zmírnit," tvrdí Max.

Stromek opláchněte hadicí a  pusťte čističku vzduchu

Pokud jste stromeček ještě nezdobili, můžete šanci podniknout jistá preventivní opatření. Máte-li možnost, opláchněte ho před přenesením domů hadicí. Tím ho zbavíte části plísní, pylu a spór.

Pozor byste si měli dát i při samotném zdobení. "Jak se stromkem hýbete, snažíte se ho naaranžovat a ozdobit, uvolňují se z něj alergeny," poukazuje Max. "Proto stromek zdobte krátce před Štědrým dnem a brzy poté ho zlikvidujte," radí.

Pokud máte doma čističku vzduchu, můžete použít i tu. Plus pravidelně utírat prach a luxovat. Díky tomu by se potíže způsobené syndromem vánočního stromku měly minimalizovat.

Zdroj informací:

Thesun.co.uk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články