Kdy nechat holčičce nastřelit náušničky? Dejte si pozor, abyste to neudělali příliš brzy, varují pediatři

Kdy nechat holčičce nastřelit náušničky? Dejte si pozor, abyste to neudělali příliš brzy, varují pediatři
Zdroj: Unsplash

Je to jako nějaké zaříkávadlo. Jakmile se vám narodí holčička, jedna z prvních otázek příbuzných obvykle směřuje k tomu, kdy jí necháte nastřelit náušničky. Tvrdí, že holčička bez této ozdoby není holčička, a s touto myšlenkou souzní i většina maminek. Co na to ale lékaři? Je skutečně vhodné dávat miminkům náušnice už ve velmi útlém věku?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 08. 2021 09:00

Konečné rozhodnutí kdy a zda vůbec nastřelit nové člence rodiny náušničky je čistě na rodičích. Nicméně při svém rozhodování by vedle estetického hlediska měli zvážit i zdravotní a etické faktory, zdůrazňují odborníci.

U kojenců hrozí vyšší riziko zavlečení infekce

Pediatr Ravi Jayaram z nemocnice v britském Chesteru poukazuje na to, že jakékoli narušení pokožky s sebou nese riziko zavlečení infekce a je tu i spousta dalších otázek, které by rodiče měli vzít v potaz.

"Zaprvé, miminka mají malinké lalůčky, tudíž hrozí, že se náušnici nepodaří nastřelit do správného místa. Zadruhé, miminka často ublinkávají a hodně sliní, takže všechno mají tak nějak vlhčí. A zatřetí, miminka ještě nemají plně vyvinutý imunitní systém, takže každá infekce se šíří rychleji a častěji dochází ke komplikacím," zdůrazňuje Jayaram s tím, že nastřelit náušničky bychom měli miminku nechat jen v lékařských zařízeních, kde se vše provede asepticky a tím se sníží riziko infekce.

Pozor na keloid či alergickou reakci

Vedle možnosti vzniku zánětu je dobré zvážit také riziko alergické reakce. Zejména u miminek, která zatím nepřišla do styku s materiálem náušnic, pečlivě sledujte, jak budou reagovat. "Nejméně alergenním materiálem je zlato," doporučuje Jayaram.

A riziko představuje pro malé děti i náušnice jako taková. "Při manipulaci s ní v blízkosti obličeje může dojít k jejímu vdechnutí kojencem," poukazuje lékař.

Zvážit by rodiče měli i riziko vzniku tzv. keloidu. Jde o nadměrný růst jizevnaté tkáně v okolí rány, která vytvoří nevzhledný útvar. Ten často nelze odstranit jinak než chirurgicky.

Čím později, tím lépe

A jaký je optimální věk pro nastřelení náušnic? Ze zákona žádné restrikce neplynou, lékaři přesto mají jedno doporučení. "U dětí tento zákrok odkládejte, co nejdéle to půjde. Zvažte všechna výše uvedená rizika a učiňte vědomé rozhodnutí. Nedělejte to jen proto, že chcete nebo se to od vás automaticky očekává. Uvědomte si také, že svému dítěti děláte něco, k čemu vám nedalo souhlas, a nemá z toho ani žádný extra prospěch," otevírá Jayaram i etickou otázku věci.

Pokud přeci jen na nastřelení náušnic u svého potomka trváte, měli byste se k němu podle dětských lékařů uchýlit nejdříve v půl roce života. "Do té doby se ušní lalůček ještě vyvíjí a perforovat ho není ze zdravotního hlediska optimální," potvrdila pražská pediatrička.

Zdroje informací:

The-sun.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články