Horko a dětský spánek: Odbornice radí, jak ulevit miminku za letních nocí a jak přesně ho obléci

Horko a dětský spánek: Odbornice radí, jak ulevit miminku za letních nocí a jak přesně ho obléci
Zdroj: Freepik

Do České republiky se vrátily tropické teploty, které jsou nepříjemné nejen dospělým, ale zvláště malým dětem. Jak miminko nejlépe připravit na spánek v horku a co přesně mu dát na sebe, najdete v našem článku.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 25. 07. 2021 09:00

Spokojeně spát při vyšších teplotách není snadné ani pro dospělé, natožpak pro kojence, kteří ještě nemají plně vyvinutou termoregulaci. U nich navíc nejde jen o komfort, ale i o zdraví. V důsledku vysokých teplot jim častěji hrozí úpal či dehydratace.

Deník The Sun přinesl několik rad, jak miminkům pomoci zvládnout tropické noci v klidu a bez újmy na zdraví.

Koupejte miminko v chladnější vodě

O něco chladnější voda, než děťátku obvykle dáváte do vaničky, ho krásně osvěží. Jen dbejte na to, aby koupel netrvala příliš dlouho a miminko se nepodchladilo.

Oblékejte miminko s ohledem na teplotu

Pokud teplota v místnosti přesáhne 27 °C, měli by kojenci podle dětské sestry a spánkové poradkyně Abi Thompson mít na sobě jenom plenku. A to jak ve dne, tak v noci.

Na 24-27 °C doporučuje body s krátkým rukávem a tenoučký spací pytel. "Jsem velkou fanynkou spacích pytlů. Dělají se z různě hřejivých materiálů a ty nejtenčí jsou určené právě pro horké dny," ozřejmila Thompson.

"Pokud teplota v místnosti kolísá, je tomu třeba přizpůsobit i oblečení děťátka. Nebojte se ho ve spánku obléknout podle potřeby. Jeho bezpečí a komfort jsou přednější než to, že ho eventuálně vzbudíte," poukazuje.

Vyvarujte se chráničů matrace

Děťátko by mělo spát na bavlněném prostěradle. Chránič matrace schovejte na léto do skříně. Má totiž tendenci zadržovat teplo a miminko se na něm více potí.

Led v pokojíčku

Vzduch v místnosti, kde děťátko spí, můžete zchladit pomocí lahví se zmrzlou vodou. Tající led srazí teplotu, a pokud navíc lahve umístíte před zapnutý větrák, bude chladnější vzduch příjemně cirkulovat pokojíčkem.

Sledujte teploměr

Pořiďte si do dětského pokoje teploměr a pravidelně ho kontrolujte. Kojenci nejlépe spí při teplotě 16-20 °C.

Zdroj informací:

thesun.co.uk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články