Jak často měnit prostěradla? Odborníci doporučují tento interval a vysvětlují proč

Jak často měnit prostěradla? Odborníci doporučují tento interval a vysvětlují proč
Zdroj: Freepik

Někdy až přehnaně dbáme na hygienu na určitých místech, zatímco na jiných nám tak trochu uniká. Věnujete dostatek péče posteli včetně prostěradel a povlečení? Prozradíme vám, jak často měnit lůžkoviny i co se děje, když to neděláte.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 16. 04. 2021 09:00

Místnost, kde chceme spát zdravým spánkem, by podle toho měla vypadat. Měla by uklidňovat a být čistá. Výměna prostěradel je v této souvislosti důležitým faktorem, protože zvyšuje pohodlí postele a přispívá k hygieně.

Podle odborníků je třeba věnovat dostatečnou pozornost také vhodným matracím, včetně péče o jejich snímatelný obal. Okolo postele by nemělo být příliš mnoho předmětů. Protože v posteli trávíme velkou část života, měli bychom podle toho o ni pečovat.

Co se děje na povlečení a prostěradle, když spíte

Během noci se na povlečení i prostěradle hromadí zbytky odumřelé kůže a vsakuje se do nich pot, což přispívá k množení bakterií a roztočů. To vadí zejména alergikům, kterých v posledních letech rapidně přibývá. Speciálně v případě malých dětí bychom se měli mít na pozoru.

K problémům je třeba připočíst i podráždění pleti nebo akné. Na prostěradlo a povlečení se dostávají i další nečistoty. Vědci například zjistili, že během noci člověk vypotí zhruba 1,5 litru tekutin a to nemluvíme o stavu, kdy je člověk nemocný a potí se mnohem víc.

Důležité je také zmínit hledisko duševní hygieny, protože za lepších podmínek pro spaní je také spánek kvalitnější. A dobře se vyspat skutečně potřebujeme.

Kdy měnit prostěradlo

Prostěradlo a povlečení většinou měníme jednou za měsíc, případně i déle. To ale nestačí. Skutečně důležité je, jaké máte potřeby. Pokud jste alergici nebo pokud se velmi potíte, je vhodným intervalem týden, někdy se doporučují dokonce tři dny. Jinak by se mělo prostěradlo spolu s ložním prádlem měnit nejpozději jednou za čtrnáct dnů.

Důležitou roli hraje také to, jestli máte domácího mazlíčka a pouštíte ho do postele. Pak by měl být interval výměny lůžkovin určitě kratší. Při praní je vhodné se řídit štítky na prostěradlech a ložním prádle.

Kdy čistit peřiny

Také na pravidelné čištění peřin by se nemělo zapomínat. Nejenže když je necháte vyčistit (nebo vyperete) dvakrát do roka, prodloužíte jejich životnost, ale také se vám v nich bude mnohem lépe spát.

Zdroje infromací:

bestlifeonline.com

healthline.com

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články