Alergik v domě: Co všechno zhoršuje alergické potíže a vy o tom nejspíš nemáte ani tušení?

Alergik v domě: Co všechno zhoršuje alergické potíže a vy o tom nejspíš nemáte ani tušení?
Zdroj: unsplash.com

Víte, na co všechno si máte dávat pozor, pokud bydlíte s alergikem? Je třeba zaměřit se i na různé nenápadné detaily ve vybavení vaší domácnosti. Které to jsou a jaké interiérové doplňky raději nechat v obchodě?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 29. 02. 2020 08:00

Mnoho faktorů zhoršujících alergii se často podceňuje. O některých navíc možná nemáte ani tušení.  Potrpíte si na těžké sametové závěsy, dekorační luxusní džbány či snad na koberce s vysokým chlupem? Zpozorněte. Nejen některé rostliny či domácí mazlíčci jsou pro silného alergika Achillovou patou. Pokud někdo ve vaší domácnosti trpí alergií, pravděpodobně mu místo potěšení z luxusně vybaveného bytu spíše způsobujete kýchání a pálení zarudlých očí. Na co všechno si dát při vybavování domácnosti pozor?

Koberce? Pouze pratelné!

Jestliže si libujete v chůzi po měkkém koberci s dlouhým chlupem, ulevujete tím sice možná svým chodidlům, ale alergikovi ve vaší domácnosti přitěžujete. Ani pravidelné vysávání totiž koberce nedokáže zbavit všech částeček prachu, roztočů a dalších nečistot. Máte-li pocit, že bez koberců nebude váš byt útulný nebo se bez nich jednoduše neobejdete, pořiďte si domů pouze koberečky či běhouny, které můžete prát v pračce – ideálně co nejčastěji.

Zbavte se nadbytečných lapačů prachu

Zapomeňte na všechny kýčovité dekorace i na nábytek, který nevyužijete. Jsou to zbytečné lapače prachu. Zařiďte si byt v jednoduchém minimalistickém stylu, který vás nakonec ohromí svým designem. Inspirovat se můžete třeba na internetu. Pozor si dejte také na laminovaný nábytek z dřevotřísky, jenž může obsahovat nebezpečný formaldehyd. Dlouhodobější vdechování této toxické látky vyvolává bolesti hlavy a zhoršuje alergie. Domácnost raději vybavte kvalitním nábytkem z masivu natřeným vosky nebo oleji.

Záclony nahraďte žaluziemi, místo tapet raději vymalujte

Stejně tak záclony a tapety patří k nejběžnějším doplňkům téměř každé domácnosti. Sice místnost hezky doladí, ale současně zachytávají nadměrné množství prachu. Ten se v nich každodenně usazuje v nevídaně velkém množství. Zaměňte proto záclony a závěsy za žaluzie, které při mytí oken pravidelně čistěte. Namísto tapetování zase klasicky vymalujte.

Vyměňte staré přikrývky i matrace

Podstatným faktorem prevence alergií, ale i jejich případného zhoršení, je pravidelná výměna starých polštářů, přikrývek a matrací. V nich se totiž kromě prachu, zbytků kůže, vlasů a nehtů nachází i neuvěřitelné množství roztočů. Matraci byste tak i s ohledem na její kvalitu měli měnit alespoň každých sedm let. Stejně tak polštáře a přikrývky, i přes jejich pravidelné praní, po čase nahraďte novými, a to v závislosti na opotřebování. Ideálně však nejdéle po 5 až 10 letech.

Pozor na vlhkost v místnosti

Vlhkost vzduchu v domě by neměla být příliš vysoká. Ve vyšší míře totiž poskytuje ideální podmínky pro vznik plísní, rozmnožování roztočů a dalších mikroorganismů. Ty pak hrají významnou roli při vzniku alergií. Proto pravidelně a intenzivně větrejte, aby se vzduch v místnosti vždy zcela obměnil.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články