Záludnosti aktuálního počasí: Nezapomínejte správně větrat a topit, předejdete tak nejen chřipce

Záludnosti aktuálního počasí: Nezapomínejte správně větrat a topit, předejdete tak nejen chřipce
Zdroj: Pixabay.com

Pokud je venku zima a jste nastydlí, pravděpodobně se snažíte mít doma za každou cenu teplo. Mnoho lidí však v domnělé úvaze, že je teplo všemocné, zapomíná na správné a dostatečné větrání své domácnosti. A to je právě chyba. Teplo, které je plné bacilů, sice může být pocitově příjemné, léčbu vaší nemoci ale rozhodně neurychlí. Ba právě naopak. Nejspíš ji značně prodlouží. Co je důležité pro správné větrání a topení v zimě, abyste neškodili svému zdraví?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 19. 02. 2020 08:00

Pocitově příjemné teplo zkuste vyměnit za čerstvý a svěží vzduch. Uvidíte, že se vám bude doma dýchat lépe a při nemocech z nachlazení se rovněž rychleji zotavíte.

Vyhněte se přetopeným místnostem!

Podle odborníků by se teplota, která je vhodná pro lidský organismus, měla v místnosti pohybovat kolem 18-23 °C.  Vzduch je při těchto hodnotách ještě trochu svěží a dokáže si udržet ideální vlhkost i bez zvlhčovačů vzduchu. Navíc při udržování vyšších teplot v místnosti se vzduch stává příliš suchým a způsobuje zahleňování organismu. To znamená, že rozhodně není dobré mít doma přetopeno, ani když jste nastydlí.

V koupelně tepleji, v ložnici se otužujte!

Pamatujte na to, že v koupelně byste měli mít spíše tepleji, a to okolo 23 °C, zatímco v obývacím pokoji by se teplota měla pohybovat pouze kolem 19-21 °C. Právě tam totiž nejčastěji vykonáváme běžné každodenní činnosti. V ložnici je pak lepší se trochu otužovat. Pro zdravý spánek je totiž vhodné udržovat teplotu spíše na nižších hodnotách, ideálně okolo 18 °C. Pozor dejte i na méně využívané pokoje, jakými jsou například spíže, komory a technické místnosti. Teplota v nich by nikdy neměla klesnout pod 14 °C, jinak hrozí výskyt zdraví ohrožujících plísní.

Větrejte krátce, ale intenzivně!

Určitě se už každý někdy setkal s nepříjemnými pocity způsobenými vydýcháním čerstvého vzduchu v místnosti.  Ten může vyvolávat pocit malátnosti, únavy či další nevolnosti. Pro správné fungování lidského organismu v místnostech je tedy důležité správně a často větrat. Většina odborníků se shoduje na tom, že větrat v místnosti byste měli několikrát denně po dobu alespoň pěti minut. A to nikoliv pouze na „ventilačku“. Mnohem lepší je otevřít okno dokořán, aby se veškerý vzduch v místnosti zcela vyměnil. Díky tomu vyvětráte většinu případných bacilů, prachu, ale i dalších nebezpečných látek, jako jsou aerosoly, odéry nebo toxické plyny. Ty se do vzduchu v místnosti dostávají prostřednictvím různých činností, například z nátěrů, lepidel a stavebních hmot. Čerstvý svěží vzduch vám umožní snazší dýchání, napomáhá proti únavě, bolestem hlavy, zlepšuje soustředění i kvalitu spánku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články