Mafián Al Capone: Syfilis ho na stará kolena vrátil do dětských let, nosil plenku a samopal

Mafián Al Capone: Syfilis ho na stará kolena vrátil do dětských let, nosil plenku a samopal
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Al Capone patřil mezi nejobávanější gangstery 20. století. Do vězení paradoxně nešel za vraždy, ale za krácení daní.Al Capone nejprve putoval do vězení na Floridě.V roce 1934 byl převezen do Alcatrazu. Tam ale u něj naplno propukla demence způsobená nemocí syfilis. O pět let později byl propuštěn na svobodu. Poslední roky svého života prožil v této vile na Palm Islandu. Intelektuálně na tom byl jako malé dítě. A také trpěl halucinacemi. Rodina jej proto držela pod zámkem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Notoricky známý gangster Al Capone prožil velmi vzrušující život. Jen na stará kolena to už tak slavné nebylo. Syfilis jej sice dostal z vězení, ale musel za to zaplatit. Stal se z něj zmatený muž, který se vrátil zpět do svých dětských let a jediná věc, která ho zajímala, bylo chytání motýlů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 05. 2021 14:00

Alphonse Gabriel Capone byl jedním z nejznámějších šéfů podsvětí v USA. Přestože mu byly připisovány desítky vražd, ani jedna z nich mu nebyla prokázána. Do vězení se tak, paradoxně, dostal za krácení daní. Odsoudili ho k 11 letům odnětí svobody. Kvůli demenci a za dobré chování byl však předčasně propuštěn.

Capone v Alcatrazu

Al Capone se do neblaze proslulé věznice Alcatraz dostal v roce 1934. V té době mu již na mozek začal útočit syfilis, kterým se nakazil v mládí. Trpěl depresemi, dezorientací a různými bludy. Někdy dokonce tvrdil, že hovoří se samotným Bohem. Nemoc však začala ovlivňovat i jeho fyzický stav. Měl problémy s chůzí a vstáváním.

Po několika letech byl umístěn na psychiatrické oddělení Alcatrazu. Personálu ale záhy došlo, že jej budou muset převézt do vězeňské nemocnice. Jeho stav byl mnohem vážnější, než jak se mohlo na první pohled zdát. O pět let později se dostal na svobodu, zdravotní stav mu totiž umožnil předčasné propuštění.

Capone v rukou lékařů

Caponeho rodina na nic nečekala a ihned po propuštění jej odvezla do Baltimoru k přednímu odborníkovi na syfilis, doktoru Josephu Mooreovi. Strávili tam několik dlouhých měsíců. V roce 1940 se všichni vrátili do Palm Islandu na Miami Beach, kde měl kdysi obávaný gangster strávit poslední roky svého života. Jeho rodina však ráda jezdila na dovolené a Capone chtě nechtě musel také. To ho ale velmi vyčerpalo. Měl totiž panický strach z cizích lidí. Doktor Moore tak rodině doporučil, aby jej umístila v psychiatrické léčebně na Floridě.

Al Capone v domácí léčbě

Rodina se o Ala, a zejména jeho oddaná manželka Mae, starala opravdu svědomitě, psychiatrická léčebna nepřicházela v úvahu. Kvůli nemoci syfilis, která napadla i jeho mozek, se vrátil do dětských let. Lékaři uváděli, že jeho intelekt se pohybuje mezi sedmým a čtrnáctým rokem života. Pokročilé stadium nemoci syfilis způsobuje inkontinenci a tak je jeho vykreslení z filmu Capone (2020), kde pobíhal v plence a se samopalem, podle některých zdrojů reálné.

Navíc trpěl také halucinacemi, během kterých okolo sebe viděl své dávno mrtvé kumpány a nepřátele. Když zrovna nelovil motýly, dokázal celé hodiny vést rozhovory s neviditelnými lidmi. Nezdráhal se zacházet do detailů svého kriminálního života. A to nesměl nikdo slyšet. Poškodilo by to totiž všechny členy rodiny. Opět se tak vlastně ocitl ve vězení. Nesměl nikam. Otázkou ovšem je, zda si to vůbec uvědomoval. Zemřel 25. ledna 1947 ve věku 48 let.

Zdroje informací:

Ranker.com: Al Capone’s Brain Was Rotted By Syphilis To The Point Where He Was Functionaly A 12-Year-Old

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články