Věra Galatíková: Poslední roky života ji čekalo trápení, přesto neztratila vůli bojovat

Věra Galatíková: Poslední roky života ji čekalo trápení, přesto neztratila vůli bojovat
Zdroj: Jiří Rubeš / CNC / Profimedia

Herečka Věra Galatíková prokázala na sklonku svého života velkou odvahu. Přestože ji stíhala jedna špatná zpráva za druhou, odmítla se vzdát. Dokonce se jí podařilo zvrátit špatnou prognózu lékařů. Bojovala do poslední chvíle. Dnes si Věru Galatíkovou můžeme připomenout po boku Rudolfa Hrušínského v dramatu Dým bramborové natě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 05. 2021 11:05

Děj filmu Dým bramborové natě s Věrou Galatíkovou: Stárnoucí doktor Meluzín přijme místo venkovského lékaře, aby po rozchodu se svou ženou získal znovu klid v duši. Vrací se zpět na místo, kde prožil dětství, kde ještě stále může cítit ve vzduchu vůni podzimních ohníčků a pečených brambor. Jeho zkušenosti a nadhled si záhy získají přízeň místních obyvatel. Na drama Dým bramborové natě z roku 1976 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Šokující zpráva od lékařů

Rok 2002 byl pro Věru Galatíkovou velmi těžký, od lékařů se dozvěděla, že má rakovinu plic. Nebylo času nazbyt, a tak okamžitě sekla s kouřením a podstoupila operaci. „Pan doktor nám řekl, že pokud se pět let neobjeví další nádor, máme vyhráno,” řekla pro web super.cz její dcera Kristýna Frejová. Osud to ale bohužel zařídil jinak.

Po dvou letech se celá situace znovu opakovala. Tentokrát už byla diagnóza mnohem horší - jen pár měsíců života. „Lékař nic nezastíral, věděli jsme, že je konec. Do nemocnice tehdy přijela celá rodina, jakmile se máma probrala z narkózy (herečka podstoupila operaci kvůli výpotkům na plících, ve skutečnosti šlo ale o ložiska malobuněčné rakoviny) a uviděla nás tam všechny pohromadě, tušila, že je zle," dodala Frejová.

Galatíková se odmítala vzdát

Přestože jí v nemocnici sdělili, že bude žít maximálně tři měsíce, zůstala se svou rodinou ještě celý rok. Dočkala se tak i vytoužených vnoučat. Chemoterapii odmítla, raději zvolila alternativní léčbu - imunoterapii. Dostávala injekce na podporu imunity. Cílem bylo, aby s nemocí bojovalo její vlastní tělo.

Věra Galatíková zemřela 21. prosince 2007 v Kladně, bylo jí 69 let. Její kariéra trvala čtyři dekády a vidět jsme ji mohli ve filmech Skřivánci na niti, Dým bramborové natě, Kytice a Anděl Exit. Posledním počinem slavné české herečky byl dramatický seriál Oběti z produkce České televize.

Zdroje informací:

CSFilm: Dým bramborové natě

Wikipedia.cz: Věra Galatíková

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články