Zahořklá herečka Světla Svozilová: Nenáviděla Adinu Mandlovou a Jiřinu Štěpničkovou posílala na smrt

Zahořklá herečka Světla Svozilová: Nenáviděla Adinu Mandlovou a Jiřinu Štěpničkovou posílala na smrt
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Herečka Světla Svozilová, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu To neznáte Hadimršku, bojovala celý život s konkurencí, zejména s Adinou Mandlovou. Co se stalo? A jaký byl její další osud?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 09. 2021 11:00

Děj filmu To neznáte Hadimršku: Energický Popelec Hadimrška je vyslán do Prahy, aby se pokusil zachránit obchod s gramofony. Nezdráhá se ani jeho majiteli, panu Zlatníkovi, přikázat, aby se oženil. Na klasickou komedii To neznáte Hadimršku z roku 1931 se můžete podívat ve 20:00 na CSFilmu.

Dětství Světly Svozilové

Světla Svozilová se narodila do rodiny kněze reformního katolického hnutí. Ten později své povolání opustil a začal se živit jako novinář a politik. Sama byla spíše průměrnou žákyní a ráda tropila různé hlouposti. Po životě na internátní škole v Německu se rozhodla zkusit herectví. Rozhodně neprohloupila, po celou dobu však zde bylo jedno velké ale...

Smůla Světly Svozilové

Světla Svozilová byla herečka s velmi širokým záběrem. Angažovala se v Osvobozeném divadle, kde jí na tělo psali role Werich a Voskovec. Přesto se nedokázala vyrovnat hvězdám stříbrného plátna jako byla Lída Baarová nebo Nataša Gollová. Tyto dámy strhávaly veškerou pozornost pouze na sebe.

„Vznikl v ní obrovský mindrák. Pamatuji si, jak po válce seděla Světla v klubu vinohradského divadla, a když dovnitř vstoupila Adina Mandlová, začala křičet, ať táhnou, že teď budou hrát jiní,” řekla pro deník Aha! herečka Antonie Hegerliková. Situace se ale bohužel nijak nezměnila. Světla Svozilová byla i nadále přehlížená.

Konec Světly Svozilové

Přestože se Světla Svozilová angažovala i politicky a požadovala třeba trest smrti pro svou kolegyni Jiřinu Štěpničkovou, stále nedostávala hlavní roli. Dokonce vstoupila do KSČ, přineslo jí to však pouze titul Zasloužilá umělkyně. Pomalu a jistě se z ní stala zahořklá žena, která se musela navíc vyrovnat s tragickou smrtí manžela. Nakonec začala hledat útěchu v alkoholu.

Na výchovu dětí zůstala úplně sama. Někteří to považovali za boží trest. Světla donášela, a tak se musela vypořádat s následky. Ať už to bylo jakkoli, děti často odkládala do dětského domova. Vzhledem ke svému pracovnímu vytížení se o ně nebyla schopna řádně postarat.

V roce 1966 utrpěla vážnou nehodu. Podstoupila náročnou operaci, která nedopadla úplně dobře. Do konce života kulhala. V roce 1970 se jí staly osudnou schody. Její dcera pod nimi už našla jen maminčino bezvládné tělo. Světla Svozilová zemřela 25. února 1970, dožila se třiašedesáti let. Je pohřbena na Vyšehradském hřbitově.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Světla Svozilová 

CSFilm: To neznáte Hadimršku 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články