Zita Kabátová: Hvězda prvorepublikového filmu ztratila všechny milované muže. Jeden zemřel, dva emigrovali

Zita Kabátová: Hvězda prvorepublikového filmu ztratila všechny milované muže. Jeden zemřel, dva emigrovali
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Zita Kabátová byla krásná, byla nadaná, charismatická, úspěšná – tak bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Od narození jedné z nejúspěšnějších prvorepublikových hereček uplynulo 27. dubna 108 let. Slavná žena „staré doby” zemřela jen několik týdnů před svými 100. narozeninami.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 27. 04. 2021 08:00

Život Zity Kabátové byl svým způsobem úchvatný – záplavy květin, nápadníků i mnoho milostných románků. Na druhé straně ale dvě prožité světové války, brzká smrt její maminky či emigrace manžela i jediného syna. Přes to všechno se dokázala se životem poprat i v době, kdy kvůli rolím ve dvou za války točených německých filmech Glück unterwegs a Schicksal am strom, v nichž se objevila pod pseudonymem Maria von Buchlow, nesměla čtvrt století před kameru.

Pro prachy...

Proč tyhle role neodmítla? „Pro prachy,“ řekla na rovinu s tím, že stejně se chovali i jiní herci, protože role v takových filmech byly dobře placené. Navíc mohla těžko odmítnou, když se dobře vědělo, že umí perfektně německy. Odmítala ale, že by šlo o jakoukoliv propagaci. „Až na hlavní roli hráli všechny ostatní Češi – na natáčení se mluvilo česky, bylo to jako natáčet český film,“ vzpomínala na natáčení, které na dlouhá léta ovlivnilo její kariéru. V době po válce, kdy byla v nemilosti, se věnovala rodině – a prý se stejným zápalem a nadšením jako v lepších časech divadlu…

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Alena F. (@aliis_a_)

Oldřich Nový a další

Zita Kabátová měla ráda mužskou společnost a nijak se tím ani netajila. Díky svému šarmu si mohla vybírat mezi těmi nejlepšími a také to dělala. V jednom z rozhovorů vyprávěla o románku s prvorepublikovým milovníkem číslo jedna Oldřichem Novým a zmínila také vztahy s králem komiků Vlastou Burianem nebo Járou Pospíšilem. Do herečky se prý při natáčení filmu Muži nestárnou zamiloval i Jan Pivec. Poslal Zitě fotografii se vzkazem: „Smím doufat?” A co na to herečka? „Tak doufat mohl, ale co mu to bylo platné. Byla to jeho věc, na to musejí být dva…

Kabátová mířila do Indie

Kromě hereckých partnerů, mezi nimiž a Zitou Kabátovou přeskočila pověstná jiskra lásky, ale herečka měla i další nápadníky, z nichž si nakonec vybrala manžely. Prvním z nich se v roce 1946 stal Jerry Král, zástupce společnosti Zeist v Indii. Kromě společného života si od manželství s ním herečka slibovala možnost emigrace v době, kdy byla po válce stíhána a vyslýchána kvůli své účasti na natáčení filmů v němčině. Z cesty za hranice ale nakonec sešlo, úřady jí stěhování do Indie nepovolily. A ani manželství bohužel nemělo dlouhého trvání. Jen dva roky po svatbě Jerry zemřel. Zita, tehdy Králová, jezdila s vesnickým divadlem po Československu, alespoň tak mohla zůstat u hraní.

Život se sportovcem

Další manželství přišlo v roce 1956 a znovu šlo o muže, který neměl s filmem ani s divadlem vůbec nic společného. Tentokrát řekla ano sportovci Jiřímu Zavřelovi, který reprezentoval Československo na berlínské olympiádě v roce 1936. Také on byl po válce vyslýchán, souzen, a dokonce odsouzen za spolupráci s Veřejnou osvětovou službou. Plných deset let strávil v jáchymovských uranových dolech. Po propuštění na něj čekala svatba se Zitou, s níž prožil následujících dvanáct let. Narodil se jim syn Jiří a Zita se stala hospodyní na plný úvazek. K herecké profesi ji to ale pořád táhlo.

Manžel emigroval, ona zůstala

Přišel rok 1968 a Jiří Zavřel jeho události neunesl. Rozhodl se, že v republice už pro něho není místo, a emigroval. Zita Kabátová ale zůstala doma i se synem Jiřím. V pořadu České televize 13. komnata dostala otázku, proč také neodešla do zahraničí. „Miluji svoji zem. To nestačí? To je přece důvod jak hrom,“ odpověděla herečka. V životě ji ale měla čekat ještě další těžká chvíle – do emigrace později odešel i syn.

Konec života Zity Kabátové

Posledních sedm let žila Zita Kabátová v motolské léčebně dlouhodobě nemocných. Zemřela 27. května 2012, jen několik týdnů před 100. narozeninami. Stala se tak nejdéle žijící hvězdou prvorepublikového stříbrného plátna. Její největší herecká sláva, kdy šla doslova z role do role a za rok natočila i přes deset filmů, trvala pouhou dekádu. Menší role však díky vynikající paměti, která ji nikdy neopouštěla, zvládala po uvolnění zákazu hraní až do vysokého věku. Místo jejího posledního odpočinku je na Vyšehradském hřbitově.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zita Kabátová

Česká televize: 13. komnata - Zita Kabátová, Neobyčejné životy - Zita Kabátová

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články