Ivánek z Mrazíka: Herec Eduard Izotov skončil ve vězení, před smrtí trpěl velkými bolestmi

Ivánek z Mrazíka: Herec Eduard Izotov skončil ve vězení, před smrtí trpěl velkými bolestmi
Zdroj: se souhlasem Nova Cinema

Herec Eduard Izotov se objevil ve více než osmdesáti filmech, přesto si ho každý pamatuje jako namyšleného Ivánka z Mrazíka, kterého napraví až svůdná Nastěnka. Jaký byl ale Eduardův život? Proč skončil ve vězení?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 12. 2020 13:00

Eduard Konstantinovič Izotov se narodil 11. listopadu 1936. Během své třiadvacetileté kariéry si zahrál ve více než osmdesáti filmech. V roce 1999 mu byl udělen titul Zasloužilého umělce. Poslední roky svého života trávil v psychiatrických léčebnách. Zemřel v březnu roku 2003.

Tajná svatba

Eduard se se svou budoucí manželkou Inge seznámil na Filmové univerzitě v Moskvě. Jeho rodiče však s jeho vyvolenou měli velký problém. Otec jakožto voják z povolání si přál, aby se jeho syn oženil s dcerou generála. Měl pro něho připravenou lepší partii. Izotov si však z jejich protestů nic nedělal a potají se se svou milovanou oženil.

V roce 1960 se jim narodila dcera Veronika, ze které se v dospělosti rovněž stala herečka. Dědeček s babičkou se však na svou vnučku odmítali přijít podívat. Rodině se ale vedlo dobře i bez nich. Eduard byl díky svému vzhledu vyhledávaným hercem. Ani Inge neměla o práci nouzi. Docela často se také objevovali ve filmech společně.

Hrál sám sebe?

Mrazíkem získal věčnou slávu, nálepka Ivánka se mu však nelíbila. Inge často říkala, že ve skutečnosti hrál sám sebe. Byl sebestředný i trošku líný. Nikdo tak nečekal, že idola žen, který se dokázal proslavit i za hranicemi Sovětského svazu, potká brzy krutá realita v podobě pádu na úplné dno. Vše začalo rozvodem.

Po dvaceti letech manželství se rozešli jako přátelé. Eduard ale dlouho nevydržel sám a brzy si našel novou partnerku. Oba toužili po domečku, který však byl finančně nad jejich možnosti. Jeho přítelkyně Irina se tak rozhodla, že zbývající peníze získá prodejem zlatých mincí na černém trhu. Plánovala je směnit za dolary.

Podraz ze msty?

Prodej zorganizoval bývalý Irinin manžel, který však na schůzku přivedl i policii. Udělal to snad ze žárlivosti? Měnové podvody se trestaly třemi roky vězení. Navzdory tomu, že se za něj postavilo velké množství jeho hereckých kolegů, vězení neunikl. Přestože byl v celé věci vlastně zcela nevinný. Tři roky v žaláři nadobro poznamenaly jeho psychiku.

S Irinou se samozřejmě rozešel. Z vězení vyšel jako zcela nezabezpečený a zlomený člověk, utápějící se v těžkých depresích. Po šesti mrtvicích musel s hraním skončit. Na sklonku svého života trpěl velkými bolestmi. Nebyl schopen ani chodit. Posledního půl roku strávil v uzavřeném psychiatrickém zařízení. Zemřel 8. března 2003.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Eduard Izotov

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články