První pomoc při dušení dítěte po vdechnutí cizího předmětu: Pravidlo pěti by měl znát každý rodič

První pomoc při dušení dítěte po vdechnutí cizího předmětu: Pravidlo pěti by měl znát každý rodič
Zdroj: Freepik

Za posledních pět let prudce vzrost počet dětí, které potřebovaly lékařskou pomoc kvůli spolknutí cizího tělesa. Bezmála polovina z nich pak skončila na sále. Přinášíme vám rady, jak jednat v případě, že něco takového postihne i vás. Znáte například pravidlo pěti?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 05. 2021 09:00

Že děti od šesti měsíců běžně zkoumají své okolí ústy, není žádná novinka. Stejně tak jako to, že při těchto výletech leckdy spolknou minci nebo knoflík. Většina těchto malých předmětů přirozeně projde trávicím traktem a dítěti neublíží.

Spolknutí nebezpečných předmětů

Existují ale předměty, které tak nevinné nejsou. Odborníci z Červeného kříže oslovení deníkem The Sun varují hlavně před magnety a knoflíkovými bateriemi. Přibližně 42 procent dětí, které spolknou magnet, musí na operaci, při níž ho lékaři vyjmou. V případě spolknutí baterie jde o 2,5 procenta.

U magnetu je často ještě rozhodující fakt, zda dítě spolklo pouze jeden, nebo jich snědlo více. Pokud totiž trávicím traktem prochází větší počet magnetů, mohou se přes kličky střeva slepit a způsobit tím nekrózu (odumření části střeva) či perforaci (protržení střeva).

V případě, že se dítě po spolknutí či vdechnutí cizího tělesa začne dusit, měli byste mít na paměti postupy, které mohou vašemu potomkovi zachránit život.

Jak poznat, kdy dítě potřebuje pomoc

Důležité je zhodnotit aktuální stav dítěte. Pokud se dusí, je třeba okamžitě jednat. Poznáte to podle toho, že se drží za hruď nebo za krk, nemůže mluvit, dýchat ani kašlat. Jeho tvář postupně rudne až modrá.

Nedávejte mu nic jíst ani pít

Odborníci z Červeného kříže upozorňují, abyste dětem v takovém případě nedávali nic jíst ani pít. Může to situaci jen zhoršit. "Překážku to neodstraní, a naopak hrozí, že se ještě zvětší," varují.

Pět úderů k uvolnění dýchacích cest

Podle záchranářů z Life Support, společnosti, která už přes deset let pořádá v ČR kurzy první pomoci, i odborníků z Červeného kříže by každý rodič (a nejen on) měl znát pravidlo pěti úderů do zad.

"Dusící se dítě pětkrát udeřte rukou mezi lopatky. Tím se dýchací cesty rozvibrují a vytvoří se v nich tlak, který často stačí k tomu, aby se předmět uvolnil," ozřejmují experti z ČK.

U mladších dětí je třeba si pacienta položit bříškem přes klín a pětkrát ho zhruba pod úhlem 45 stupňů udeřit mezi lopatky hranou zápěstí. Kojence si pak položte bříškem na předloktí, přičemž hlavičku podpírejte dlaní a zadeček směřuje do vaší loketní jamky.

Stlačení bříška dovnitř a nahoru

Pokud pravidlo pěti ran nepřinese kýžený výsledek, uchylte se k pěti stlačením bříška. Abyste zákrok provedli správně, je třeba dítě zezadu chytit pažemi kolem pasu a pětkrát ho jakoby zvednout tahem k sobě a nahoru. Tímto chvatem pomůžete uvolnit vzduch z plic, který překážku odstraní. Vlastně tím simulujete kašel, jehož funkcí je čistit dýchací cesty.

U kojenců můžete tento postup nahradit pěti stlačeními hrudníku. Položte miminko na záda a dvěma prsty umístěnými na hrudní kosti mu pětkrát za sebou rychle stlačte prsíčka, jako byste ho resuscitovali.

Volejte pomoc

Čas je v tomto případě rozhodující faktor. Pokud se vám vzdor všemu nepovede předmět z dýchacích cest odstranit, okamžitě volejte záchranku. Během hovoru i při čekání na příjezd sanitky dbejte pokynů operátora, případně můžete pokračovat ve výše uvedených pravidlech pěti.

Zdroje informací:

thesun.co.uk

lifesupport.cz

redcross.ca

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články