PORADNA: Dcera nežije podle mých představ. Zkušená psycholožka radí, jak se s tím smířit

PORADNA: Dcera nežije podle mých představ. Zkušená psycholožka radí, jak se s tím smířit
Zdroj: Freepik

Koncem dubna vás zaujal příběh paní Jiřiny, jež má těžkou hlavu z dceřina chování. Představovala si pro ni jiný život, než který Amálka vede, a stále hledá, kde udělala chybu ve výchově. Jak se zbytečně nenervovat a obnovit pouto matka-dcera, radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 18. 05. 2021 12:00

Jiřina dlouho nemohla otěhotnět. Když se jí to konečně povedlo a porodila zdravou dceru, vysnila si pro ni pohádkový život. Oblékala ji jako princeznu a doufala, že jednou z ní i princezna vyroste.

Jenže to se spletla. Amálka si v pubertě postavila hlavu a od té doby žije jakoby natruc mámě. Často střídá muže, nechce se usadit, a navíc odcestovala do ciziny.

Jiřina by si přitom moc přála, aby si Amálka našla hodného muže a založila s ním rodinu. Vztah mezi ní a dcerou je tak stále napjatější. Jiřina si vyčítá, že někde udělala chybu ve výchově, a netuší, jak Amálku přesvědčit, aby žila "normálně".

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Jiřinko, výchova dětí je ten nejnáročnější projekt, který na rodiče v životě čeká. Vůbec nepochybuji o tom, že jste udělala to nejlepší, co jste mohla. Protože i když jsme někdy jako rodiče chybu udělali, tak v danou chvíli to chyba nebyla, bylo to nejlepší řešení, na které jsme přišli.

Jednu chybu však opakujeme stále dokola. Máme vizi, co je pro naše děti nejlepší, a jak bychom chtěli, aby žili, protože tak to v návaznosti na své životní zkušenosti vnímáme jako nejlepší. Jenže náš rodičovský pohled je v 90% zcela odlišný od toho, co chtějí naše děti.

Přestože bychom rádi, nemůžeme za své děti odžít životní chyby a musíme se bohužel dívat na to, jak ty chyby samy dělají a jak je lépe či hůře zvládají. Je to jejich život, my jsme je připravili, jak nejlépe jsme uměli, a pak to musíme nechat na nich.

Přijde vám dcera nešťastná? Pokud ano, zkuste s ní probrat, zda nechce oslovit nějakého kouče či psychoterapeuta, někoho nezávislého, protože děti jen výjimečně chtějí některé věci probírat s rodiči. A probrat svoje trápení s někým cizím, kdo může napomoci utřídění myšlenek a úklidu v hlavě, někdy dost výrazně pomůže.

Možná dceru trápí něco, s čím si neví rady, a právě toto by mohla být cesta. Dcera to určitě zvládne, možná to bude chvíli trvat, ale bude to dobré. Jen to možná nebude podle vašich představ. Avšak to jediné, co je důležité, je, aby byla šťastná.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články