PORADNA: Syn odmítá vyletět z rodného hnízda. Jediné řešení je bolestivé, ale účinné, říká psycholožka Samsonová

PORADNA: Syn odmítá vyletět z rodného hnízda. Jediné řešení je bolestivé, ale účinné, říká psycholožka Samsonová
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

Paní Božena se dostala do nepříjemné situace. Její dospělý syn stále žije u rodičů a nechává se od nich živit. Nepomáhá domluva a zdá se, že ani ultimáta, ze kterých nemá Božena zrovna nejlepší pocit. Jak postavit syna na vlastní nohy, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 11. 05. 2021 12:00

Když se Boženě narodil vymodlený syn Ctirad, byla tou nejšťastnější maminkou na světě. Jenže jak léta plynula, zjistila, že je něco špatně. Syn neměl žádné kamarády ani dívky, které by vodil domů. A navíc pořád spoléhal na mamahotel.

Když navíc přišel o práci a začal se chovat arogantně, rozhodl se Boženin manžel zasáhnout. Dal synovi na vybranou. Buď si najde práci a bude nadále přispívat na domácnost, nebo se bude muset odstěhovat. Boženě se ultimátum nelíbí a bojí se, jaký bude mít na rodinu dopad.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Boženko, velmi mě mrzí, čím si teď procházíte. Naše mateřská láska je někdy tak velká a všeobjímající, že zapomeneme na to, že někdy máme nechat děti „trpět“. Že nedostanou vše, na co si ukáží, a že se rodinný program nebude stále přizpůsobovat jim. Zkrátka, že se svět netočí kolem nich.

Děti se potřebují někdy vyvztekat a i smutnit, to vše jsou emoce, které se musejí naučit v dětství zvládat, poučit se, snažit se a hlavně se naučit starat se o sebe. Nám rodičům se na to ale těžko dívá, zejména, pokud jde o jedináčka a ještě tak „vymodleného“️.

Věřte, že jste udělala vše tak, jak jste nejlépe v daný moment mohla. Nyní je situace taková, jakou popisujete. Důležité je, abyste si s manželem sedli a shodli se na postupu vy dva spolu. Jak dlouho jste ještě ochotni syna živit a jeho jednání snášet? Je někdo jiný, kdo z něj toho „chlapa“ nakonec může udělat, když ne vy dva?

Sama znáte svého syna a jeho chování nejlépe. Jde spíše o lepšící se trend, nebo horšící se trend? Obávám se, že nic než rázný krok v dané situaci nepomůže a nedonutí syna, aby se začal starat sám o sebe. Rozhodně to nebude snadné období. Bude to období, kdy budete sama v sobě i se svým mužem „bojovat“, zda už ta lekce nestačila. Ale neuspěchejte to.

Je potřeba nechat synovi prostor, aby se postavil na vlastní nohy. Nejste mu s manželem ničím povinováni. Právě naopak, nyní je váš syn ve věku, že by se měl nejen zvládnout postarat sám o sebe, ale měl by se starat i o vás dva, svoje rodiče. Boženko, držím vám pěsti. Držte se, zvládnete to. Jako vše, co už jste v životě zvládla.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články