PORADNA: Zanedbávala jsem dceru, teď se mi to vrací. Co jediné může pomoci, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Zanedbávala jsem dceru, teď se mi to vrací. Co jediné může pomoci, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Na konci dubna vás zaujal příběh paní Světlany, která se snaží urovnat vztah s dcerou. Kvůli práci a zábavě na ni nikdy neměla čas, takže si nevšimla, jak moc Lucka jejím nezájmem trpí. Teď je dcera dospělá a Světlana by ráda vše napravila. Ale neví jak. Radu nabízí zkušená psycholožka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 04. 05. 2021 12:00

Světlana byla vždycky velmi zaměstnaná žena, které hodně záleželo na penězích. Čas trávila v práci nebo na večírcích, a tak si nevšimla, jak její jediná dcera nedostatkem její pozornosti strádá. Nedošlo jí to ani ve chvíli, kdy se Lucka začala přejídat a přibírat na váze.

Teprve když dcera odešla z domova, Světlaně se rozpadlo manželství a přišla o práci, uvědomila si, jak moc Lucku zanedbávala. Rozhodla se ji proto kontaktovat. Když se sešly, Světlanu šokovala Lucčina obezita i fakt, že jí dcera vyčetla, že za její problémy s nadváhou může ona.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Světlano, spíš než to, jestli dcera ztloustla, je z mého pohledu škoda, že jste si nechala její dětství a spoustu krásných chvil utéct „mezi prsty“. Nejde to vrátit a váš vztah tím určitě utrpěl. Na druhé straně dokud jste obě „tady“, tak s tím stále můžete začít něco dělat. Nejde o to, abyste něco doháněly či napravovaly, protože to prostě nejde, ale můžete si vybudovat nový vztah teď a tady.

Vaše dcera je dospělá. To, jak vypadá nyní, není o vás, ale o ní, je to její rozhodnutí, protože ona jako každý jiný na světě má právo každý den vstát z postele, říct si „dost“ a teď jdu jíst zdravě a každý den chodit 5 km, ať jsem zdravá a zvednu si sebevědomí.

Co můžete pro podporu své dcery udělat? Myslím pro tu psychickou pohodu. Co můžete udělat proto, aby se váš vztah začal prohlubovat a vy jste spolu časem našly společnou řeč? Vůbec bych v první chvíli neřešila a nezaměřovala svoji pozornost na to, kolik má dcera kilo. Máte ji ráda stejně, jako by měla polovinu. Zaměřte se na to, ať k sobě najdete cestu a časem třeba právě vy budete tou pravou oporou, kterou dcera ke změně svého životního stylu potřebuje.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články