Expert prozradil, co se opravdu skrývá za našimi sny. Pochopit to je prý snadné

Expert prozradil, co se opravdu skrývá za našimi sny. Pochopit to je prý snadné
Zdroj: Freepik

Často se ráno probudíte a přemýšlíte, co se vám to vlastně zdálo? A proč se vám zdálo o nenáviděném expříteli, když jste celý večer mysleli jen na samé hezké věci? Odpověď nabízí výzkum německého profesora Michaela Schredla ze spánkové laboratoře v Mannheimu.

Jana Pospíšilová
Jana Pospíšilová 27. 03. 2021 13:45

Schredl vystudoval psychologii a později získal doktorát v oboru výzkumu snů. Kromě jiného se zabývá vzpomínkami na sny, léčením nočních můr a účinky snů na probuzení. Vysvětluje, proč je tak důležité svým snům naslouchat a co nám chtějí sdělit. Profesor se o svém výzkumu rozpovídal pro magazín Brigitte.

Sny odrážejí to, co se nás vnitřně týká

Ať už to jsou každodenní problémy, výzvy, nebo horor, který jste sledovali před spaním, všechno se nám zapíše do paměti a kdykoli během spánku se může znovu objevit. Takže všechno, o čem sníme, má nějaký smysl. Sny jsou jako zrcadlo. Když se na ně podíváme pozorně, dokážeme rozpoznat naše vnitřní emocionální stavy a vnitřní potřeby. 

Například každému se pravděpodobně někdy zdálo o automobilové honičce. Ta ve skutečnosti symbolizuje vyhýbavé chování. V běžném životě může jít třeba o vyhýbání se úkolu, hádce nebo obtížnému rozhodnutí, které dlouho odkládáte.

Nebo třeba pro mnohé z nás známé noční můry, ve kterých se potíte u školního testu a máte pocit, že absolutně nic nevíte. I zde je základní téma snu jednoduché. Je za tím strach, že budeme souzeni ostatními.

Jakmile pochopíte základní principy a vzorce, které stojí za vašimi sny, můžete podle Schredla pracovat na malých poselstvích snů i v bdělém stavu. Pomůže vám to konstruktivněji se vypořádat s každodenními výzvami.

Jak si na sny lépe vzpomenout?

Abyste však mohli své sny správně interpretovat, musíte si je pamatovat. A to může být docela komplikované, protože sny se často po několika sekundách rozplynou. Schredl tvrdí, že se tak děje proto, že náš mozek je zodpovědný za jiné úkoly v režimu spánku a jiné v bdělém režimu.

Navíc by bylo matoucí, kdybychom si mohli vzpomenout na své sny s naprostou přesností. Pak bychom těžko rozlišovali, co se stalo ve skutečnosti a co se nám jen zdálo. 

Chcete-li si zkusit vzpomenout na své sny, abyste je mohli později interpretovat, má pro vás profesor Schredl následující radu. Když se probudíte, zapište si své sny nebo je řekněte jiné osobě. Následně si zkuste ve snáři vyhledat, co znamenají různé symboly a věci, které si ze snu pamatujete. A možná to nakonec vůbec není špatné znamení, pokud se vám ve snu objeví váš bývalý přítel...

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články