Skutečné pozadí hororu Obřad s Anthony Hopkinsem: Otce Thomase ke kněžství přivedla touha po exorcismu

Skutečné pozadí hororu Obřad s Anthony Hopkinsem: Otce Thomase ke kněžství přivedla touha po exorcismu
Zdroj: se souhlasem Netflix
Obřad: Skeptický kněz Michael Kovak se během studia exorcismu v Římě seznámí s otcem Lucasem (Anthony Hopkins), který mu ukáže temnou stránku jejich víry.
Inspirací pro film Obřad se stal život kněze Garyho Thomase, který na natáčení působil jako odborný poradce.I postava otce Lucase je založená na skutečné postavě, zkušeném exorcistovi Carminovi De Filippisovi. Možná byste ho našli v malé vesnici blízko Florencie.Jednou se otec Lucas zeptá: „Co bys čekal? Protáčející se hlavu a zvracení?“ Jde o narážku na film Vymítač ďábla.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Mezi nejoblíbenější filmy tohoto měsíce na Netflixu patří horor Obřad, který se řadí mezi díla natočená podle skutečných událostí. Jak moc se liší realita od fikce?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 03. 2021 16:00

Michael Kovak je studentem amerického kněžského semináře. Přestože se chce stát duchovním, je v otázkách víry poměrně skeptický. Během pobytu ve Vatikánu nastoupí na školu exorcizmu. Tam se seznámí s neortodoxním knězem Lucasem, který mu ukáže i temnou stránku víry. Jejich příběh se pod názvem Obřad stal jedním z nejsledovanějších filmů v nabídce Netflixu.

Skutečný exorcista

Otec Gary Thomas (alias Michael Kovak), kterého ztvárnil herec Colin O’Donoghue, se skutečně během léta roku 2005 účastnil semináře o exorcismu. Nechtěl však jen studovat fakta, ale prožít tento rituál na vlastní kůži. Proto vyhledal otce Carmina De Filippise, se kterým se zúčastnil více než osmdesáti vymítání.

Thomas ale nechtěl být vždy knězem. Po absolvování střední školy v San Mateu se začal zajímat o pohřebnictví. Až to v něm vyvolalo touhu stát se duchovním. V pětadvaceti se rozhodl zasvětit svůj život Bohu a o pět let později si již mohl navléci bílý kolárek.

Příznaky posedlosti

Co je reálné a co je již spíše výplodem scenáristovy fantazie? Dle knihy The Rite: The Making of a Modern Day Exorcist byl zaznamenán případ, kdy posedlá žena vyzvrátila sedm černých nehtů. Ty se pak měly před zraky přítomných kněží po chvíli rozpustit. Carmine De Filippis, jehož ve filmu Obřad ztvárnil Anthony Hopkins, ale nic takového ve skutečnosti nezažil.

Mezi další příznaky posednutí prý patří mluvení cizími jazyky, násilné chování, křeče a křik, co proslavil i legendární horor Vymítač ďábla.

Nic takového jako hrachová kaše, levitující tělo, anebo rotující hlava ovšem neexistuje,” nechal se slyšet otec Gary Thomas, když se ho v rozhovoru pro stanici CNN zeptali, zda scény ve Vymítači ďábla odpovídají realitě.

Jde o psychickou poruchu?

V případě snímku Obřad se vycházelo ze zkušeností snad nejslavnějšího exorcisty Gabriela Amortha, který De Filippise školil. Za svého života vykonal více než 70 000 exorcismů. Kromě již zmiňovaných nehtů se setkal také s vyzvracenými střepy skla a součástkami rádiových přijímačů. Aby však k posednutí došlo, musí si daný člověk do svého života temnou sílu pozvat, a to buď pomocí desky Ouija, či praktikováním černé magie. Do spárů démona se však může dostat i kvůli prokletí.

Přestože samotná osoba věří tomu, že exorcismus potřebuje, musí se nejprve vyloučit možnost psychické poruchy. Tým otce Garyho Thomase se proto skládá z renomovaných psychiatrů, psychologů a terapeutů. Až po řadě důkladných testů a jednotném souhlasu všech zainteresovaných je přistoupeno k podání žádosti o provedení obřadu. Ten schvaluje biskup. Poté dochází k řadě vymítání, jež mají za úkol nešťastníka vysvobodit z područí démona...

Zdroje informací:

Netflix: The Rite

Chasingthefrog.com: The Rite

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články