Gabriele Amorth: Nejslavnější exorcista světa tvrdil, že posedlí lidé dokážou zvracet střepy a železo

Gabriele Amorth byl jedním z nejznámějších exorcistů své doby.
Zdroj: Profimedia.cz

Pokud byste hledali skutečného akčního hrdinu na poli křesťanského exorcismu, byl by to Gabriele Amorth. Měl vykonat až sedmdesát tisíc vymítání démonů a o své práci napsal řadu populárních knih.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 01. 2021 17:00

Gabriele Amorth (1. května 1925 – 16. září 2016) byl italský římskokatolický kněz a jeden z nejznámějších moderních exorcistů. Věnoval se také literární činnosti. I u nás známé knížky, jako je třeba Exorcista vypráví, jsou považovány za přelomové tím, že se v nich věnoval exorcismu tak, aby mu porozuměla i široká veřejnost.

Vymítač ďábla? To miluji!

Církev se většinou k vymítání ďábla staví odmítavě. A když už k němu dojde, snaží se danou věc ututlat. V řadách církve jsou však takoví, kteří se nebojí pustit si pusu na špacír. Mezi tyto „rebely“ patřil i otec Gabriele Amorth.

Byl velkým fanouškem kultovního hororu Vymítač ďábla, a dokonce prohlásil, že až na přehnané filmové efekty je to věrohodné zobrazení posednutí. I ve svých knihách se snažil celou problematiku vysvětlit hlavně laické veřejnosti. Prozradil například, že posedlí lidé mohou na sebe brát podobu vlka a jsou schopni třeba vyzvrátit kousky železa nebo střepy skla.

Povinný exorcismus

Amorth byl známý svými vyhraněnými názory. Prohlašoval, že by se kněží měli povinně školit v exorcismu. Démoni totiž mohou posednout i celé národy, nejenom jednotlivce. Vždy ale trval na tom, aby se daný člověk nejprve podrobil zevrubnému lékařskému vyšetření. A právě díky racionálnímu přístupu si získal ve světě značné renomé. To mu umožnilo také vytvořit Mezinárodní asociaci exorcistů.

Během své praxe se kupříkladu seznámil s dvěma mladíky, které sužovaly zdravotní problémy a paranormální jevy odehrávající se v jejich domě. Viník byl rychle nalezen. Šlo o zapšklého staříka, kterého si vzali k sobě domů. Neustále mladíky proklínal, ať je zničí ďábel. Kromě samotného obřadu byly prý ale také účinné mše. Žena jménem Marcela na ně docházela po dobu dvou let. A poté bylo její tělo zbaveno nežádoucí entity.

Ruce pryč od Harryho Pottera a jógy!

Fakt, že Amorth neměl rád metalovou hudbu, není nijak překvapující. Ale Harry Potter? Podle něj tento mladý kouzelník, kterého milují děti po celém světě, praktikuje černou magii. Že by nakonec spisovatelka Rowlingová byla ve skutečnosti skrytou satanistkou a snažila se skrze knihy ovládnout děti? Navíc prý Harry v knihách několikrát lže a není za to potrestán.

A jak je to s tou jógou? Údajně spadá do takzvaných satanských praktik, neboť jde o východní učení. Prostě, co není katolické, je dílo ďáblovo. Většinu těchto názorů otec Gabriele vyslovil až ve velmi pokročilém věku, je proto potřeba brát je s dostatečnou rezervou. Jeho zásluhy na poli exorcismu to však nijak nesnižuje.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gabriele Amorth

BBC: Gabriele Amorth

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články