Papež Jan XXIII.: Veselý a nekonvenční muž, který se radikálně lišil od svých předchůdců

Papež Jan XXIII.: Veselý a nekonvenční muž, který se radikálně lišil od svých předchůdců
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Před 139 lety se narodil 261. papež Jan XXIII. Přestože se mu podařilo zásadním způsobem změnit podobu katolické církve, zůstává z historického hlediska spíše pozapomenutý. Jeho pontifikát se nesl v duchu nekonvenčnosti, humoru a zanedbávání bezpečnostních opatření. Jako by věděl, že se mu díky jeho dobrosrdečné povaze nemůže nic stát.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 11. 2020 08:00

Angelo Guiseppe Roncalli se narodil 25. listopadu 1881. Mezi jeho nejdůležitější činy patří svolání druhého vatikánského koncilu, kde se diskutovalo o tom, jak by se měla církev přizpůsobit moderní době. V duchu svého hesla „poslušnost a mír“ sepsal dva měsíce před smrtí encykliku Pacem in terris (Mír na zemi), v níž vyzývá všechny národy k dodržování lidských práv a přerušení zbrojení.

Z chudého pachtýře církevním pohlavárem

Angelo se narodil do rodiny chudého pachtýře jako jedno ze čtrnácti dětí. Knězem se stal v roce 1905. O deset let později musel narukovat jako armádní kaplan a ošetřovatel. Zde dosáhl prvního úspěchu, byl jmenován seržantem. Po válce se stal předsedou Společnosti pro šíření víry. Netrvalo dlouho a přišel titul biskupa.

Jeho působištěm se stalo Bulharsko, kde prokázal obrovské nadání pro diplomacii. V září 1929 se také podíval do Československa v rámci oslav Svatováclavského milénia. Během druhé světové války dokázal, že mu záleží na blahu ostatních. Podařilo se mu se západními spojenci vyjednat humanitární pomoc pro nacisty okupované Řecko. A s pomocí německého velvyslance Papena zabránil deportaci několika set židovských uprchlíků z Turecka. Jmenování kardinálem pak již jen naznačilo vývoj budoucích věcí.

Nečekaná volba papeže

V roce 1958 jej konkláve kardinálů zvolilo hlavou katolické církve. Angelo to absolutně nečekal. Kandidátů na následníka Pia XII. bylo hned několik. Přestože měl již pokročilý věk a zdraví spíše chatrné, dokázal mnohé překvapit. Záhy se ukázalo, že takového papeže církev ještě neměla. Alespoň ne v moderních dějinách.

Měl velký smysl pro humor a nekonvenčnost. Vůbec se o sebe nebál. Porušoval bezpečnostní protokoly, navštěvoval věznice a pořádal tajné výlety. Není se tak čemu divit, že se během jeho působení vyrojilo hned několik vtipů na jeho osobu. Třeba tento: „Často se v noci probudím a přemýšlím nad světovými problémy. Pak si v duchu řeknu, že musím zajít za papežem a promluvit si s ním o tom. Ráno se probudím a uvědomím si, že to já jsem papež.“ 

Reforma církve

Působil poměrně krátce, ale stihl toho hodně udělat. Zklidnil politické napětí mezi Vatikánem a komunistickým režimem. Pomocí encyklik bojoval za světový mír. Svolal druhý vatikánský koncil, který měl za úkol rozhodnout o tom, jak by se mohla církev přiblížit současnému světu. Bohužel tento sjezd nikdy neukončil. V jeho průběhu zemřel na rakovinu žaludku.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jan XXIII.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články