Otec Pio: Záhadný život kněze, který trpěl bolestivými stigmaty

Otec Pio: Záhadný život kněze, který trpěl bolestivými stigmaty
Zdroj: Wikimedia Commons, Roberto Dughetti – Lucia Dughetti, CC BY-SA 3.0

Otec Pio byl veskrze zajímavý člověk. Kromě stigmat mu bylo za jeho života přičítáno mnoho zázraků. Byly však pravé? Pio byl známým vtipálkem, takže mohlo jít jen o dobře promyšlený žert. Dle výpovědi očitého svědka se totiž vůbec nechoval jako svatý muž. Byl spíše zapšklým a nerudným starcem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 11. 2020 13:00

Svatý Pio z Pietrelciny (1887 - 1968) byl italský kněz a světec, jenž se nejvíce proslavil svými stigmaty a také zázraky, jakými byla bilokace (nadpřirozená schopnost vyskytovat se na dvou místech současně) či jasnovidectví. V roce 2002 byl kanonizován a prohlášen za svatého. Této události se zúčastnilo přes půl milionů věřících.

Radil mu samotný Bůh?

Když bylo otci Marcianovi Morremu deset let, měl možnost se s Piem setkat. Jak ale později přiznal, nemá na to dobré vzpomínky. Jelikož už tehdy uvažoval o řeholním životě, umožnili mu podívat se do kláštera, kde tehdy Pio pobýval. Když ho měl spolu s ostatními dětmi vyzpovídat, odbyl je se slovy, že na ně nemá čas.

Po chvíli se nechal svými bratry přesvědčit a všem udělil s roztřesenou rukou rozhřešení. Říkalo se, že otec Pio, osvítil-li ho Bůh, poznal, co je dotyčný zač. Jednou se chtěl u něj vyzpovídat i jeden komunista, který byl známý svým negativním postojem k církvi. Pio ho bez okolků odmítl a poslal do míst, kde nesvítí slunce. Jednoduše už dopředu věděl, co je onen muž zač, a rozhodl se, nebo mu to napověděl Bůh, že taková osoba si rozhřešení nezaslouží. Nakonec ale mezi oběma muži vzniklo přátelství. Stal se dokonce jeho důvěrníkem.

Pořadová čísla

Na zpověď u otce Pia se fasovala pořadová čísla jako na úřadě či v bance. Ve zpovědnici trávil někdy i celý den. Jen občas si odskočil pro hrnek mléka anebo sklenici piva. Častokrát vysílením omdléval, přesto ale odmítal, aby byli lidé posláni domů. Právě vyčerpání bylo příčinou jeho výbuchů hněvu.

Když ale na někoho vyjel, ihned se mu omluvil. Po většinu času byl navíc spíše laskavé a veselé povahy. Před jeho uměním vyprávět vtipy se poklonil i uznávaný italský komik Carlo Campanini. Kromě anekdot si rád ze svých přátel i různě utahoval. Nebyla tak součástí jeho vtípků i ona pověstná stigmata? Spousta lidí byla přesvědčená o tom, že je obyčejný podvodník.

Světec, nebo vtipálek?

Všichni Piovi životopisci se shodují v jednom – kvůli otevřeným ranám, stigmatům, trpěl velikými bolestmi, což se podepsalo na jeho celkovém zdravotním stavu. S různými nařčeními se musel vypořádat již při vstupu do řehole. Jeho bratři jej označovali za simulanta, který se nechce podřídit klášterním pravidlům, a proto se vymlouvá na různé nemoci, jen aby mohl střídat kláštery nebo se vracet do svého rodného města.

Obvinění z podvodu ale přišlo i z těch nejvyšších míst. Kongregace pro nauku víry mu vmetla do tváře, že si stigmata způsobil sám, aby oklamal lidi při bohoslužbách. Bylo tomu skutečně tak? Opravdu si padesát let obnovoval rány připomínající ukřižování Krista jen proto, aby se stal pro své okolí zajímavějším? Dělal to pro slávu? Anebo se u něj jednalo o skutečný boží zásah?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Otec Pio

Česká televize: Otec Pio

Zázraky otce Pia, Renzo Allegri

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články