Vitamin D, který pomáhá proti koronaviru, zvyšuje nejen slunce. Jak ho získat víc?

Vitamin D, který pomáhá proti koronaviru, zvyšuje nejen slunce. Jak ho získat víc?
Zdroj: Freepik.com

Během léta jsme si od koronaviru trošku oddychli, pandemie ale bohužel nezmizela a opět se nám začíná ukazovat v plné síle. Jelikož podzim pomalu klepe na dveře a sluníčka bude stále méně, je potřeba doplnit zásoby vitaminu D. Ten je skvělým prostředkem v boji proti různým chorobám, tedy včetně koronaviru.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 11. 09. 2020 12:27

Vitamin D je pro naše tělo opravdu nezbytným pomocníkem. Díky němu organismus zvládne vstřebávat vápník a zároveň podporuje zdravé zuby i kosti. To však nejsou všechny jeho benefity. Posiluje rovněž imunitu a pohyblivost svalů. Proto bychom měli dbát na to, abychom ho obzvláště v dnešní době měli dostatek.

Nedostatek vitaminu D může vést k depresím

Jak uvádí výživový poradce Flory Rob Hubson, odhaduje se, že nedostatek vitaminu D postihuje 13 procent světové populace. „Mezi příznaky se řadí například svalová slabost či únava,“ uvedl pro portál express.co.uk. Podle Hobsona nedostatek vitaminu D může vést i k depresím, bolestem svalů a kostí či opakovaným infekcím. V tom nejhorším případě může mít na svědomí i křivici u malých dětí, u dospělých zase může vést k měknutí kostí.

Velkým zdrojem vitaminu D je sluneční záření, většina lidí však na sluníčku netráví dostatečně dlouhou dobu. V současné koronavirové době je to i logické, protože spousta lidí pracuje z domu, případně je více opatrná, takže více času tráví ve své domácnosti, než na čerstvém vzduchu, což není pro tělo přirozené. V takovém případě je potřeba vitamin D doplnit produkty, které ho obsahují.

Nejrychlejší možnost představují doplňky stravy. Dá se ovšem soustředit i na pestrou a vyváženou stravu, která dostatečný příjem tohoto vitaminu dokáže také zajistit. Podívejte se tak, čeho byste po celý podzim a zimu měli mít ve svých domácnostech dostatek.

Vejce

Podle výživového poradce Hobsona je nejlepší každý den začít vydatnou snídani, která bude obsahovat vejce. „Vaječné žloutky jsou skvělým zdrojem vitaminu D. Kuřata, která mají volný výběh a jsou tak více vystavována slunečním paprskům, mají ve svých vejcích více vitaminu D, než kuřata, která jsou chována uvnitř,“ řekl. Takže pozor na to, odkud vajíčka kupujete, ať se o důležitý vitamin neochudíte.

Obohacené potraviny

Tyto potraviny jsou v jídelníčku velmi důležité, protože v nich jsou živiny, které se v potravinách přirozeně nevyskytují. „Jelikož mnoho potravin přirozeně neobsahuje vysoké hladiny vitaminu D, lze živinu přidávat v procesu známém jako fortifikace,“ vysvětluje Hobson. Proto jsou dobrou volbou rostlinné másla, margaríny či pomazánky.

Ryby

Skvělým zdrojem tohoto vitaminu jsou také ryby. „Mořské plody, zejména mastné ryby, jako je sleď, makrela, konzervovaný nebo čerstvý losos, patří mezi ty nejbohatší přírodní zdroje vitaminu D,“ uvádí Hobson. Ten zároveň dodal, že maso je možno nahradit i rybami, případně si rybu můžete přidat do poledního salátu. Díky přítomnosti omega-3 mastných kyselin tak pomůžete i svému srdci.

Houby

Posledním velkým zdrojem vitaminu D jsou houby, které jsou jím přímo nabité. „Houby jsou zejména pro vegetariány a vegany jedním z mála rostlinných zdrojů vitaminu D,“ upřesňuje Hobson. „Houby si vytvářejí svůj vlastní vitamin D, stejně jako lidé. Zároveň se ukázalo, že ponechání hub na parapetu před jejich konzumací množství tohoto vitamínu ještě zvyšuje,“ dodal. Houby si tak přidejte klidně do těstovin, salátu nebo třeba do polévky. Nápadům se meze nekladou a vašemu zdraví to jen prospěje.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články