Před 118 lety se narodila Milada Horáková: Jaké jsou vzpomínky dcery Jany na tuto odvážnou ženu?

Milada s dcerou Janou a manželem
Zdroj: Facebook.com
Milada Horáková bojovala do poslední chvíleMilada s dcerou Janou a manželemHoráková byla slušná, tvrdá a pevná žena s charakteremHoráková mohla emigrovat, ale odmítla+ 2 fotky+ 3 fotky

Milada Horáková byla obětí justiční vraždy. V tu dobu neexistovala moc, která by jí dokázala pomoci. O její milost prosil Albert Einstein, Winston Churchill nebo například Eleanor Rooseveltová. Její dcera se po téměř sedmdesáti letech rozpovídala o tom, co to pro ni tehdy znamenalo.

Petra Járková
Petra Járková 25. 12. 2019 07:00

„Už tehdy u nás panovala taková napínavá atmosféra. Otec byl v práci perzekvován (pronásledován), pak ho vyhodili. I proto byl doma, když mámu přišli zatknout, a proto taky jí šel dát avízo, ale bohužel už přišel pozdě,“ prozradila před pár lety dcera Milady Horákové Jana Kánská v talk show Jana Krause.

Otec emigroval

Janin otec emigroval do Ameriky a ona zůstala ještě několik měsíců v jejich společném bytě, než ho komunisté zabavili. Později se přestěhovala k tetě, kde žila do roku 1968, kdy do Ameriky emigrovala také.

Jana chtěla na medicínu

„Chodila jsem tady do školy a díky mnoha statečným lidem jsem ukončila gymnázium, ale na vysokou školu jsem se samozřejmě nedostala. A zase díky mnoha statečným lidem jsem se dostala na druhou zubní kliniku, na takovou školu pro zubní instrumentářky, kde jsem později deset let pracovala,“ uvedla Kánská a dodala, že se chtěla dostat i na medicínu, ale kvůli politickému režimu to bylo nereálné.

Manželství s Čechem

V roce 1966 odletěla na tři měsíce do USA za svým otcem. „Bylo to velmi příjemné setkání a hodně překvapivé. Spíš pro něj než pro mě. On najednou viděl z děcka dospělou ženskou,“ vzpomínala Jana, na které není poznat, že by měla mít americký přízvuk. Vzala si totiž za manžela Čecha.

Vzpomínky na maminku

S faktem, že její maminku popravili, se postupem času smířila. Dost často na ni vzpomíná. „Nejkrásnější vzpomínku mám z posledních prázdnin, než mámu zavřeli. Byli jsme někde v lázních na Moravě i s tatínkem a přáteli v roce 1949. Pak maminku na sv. Václava zatkli,“ svěřila se Jana. Do Čech se vrací pravidelně dvakrát do roka. I přes fakt, že v Americe má vnoučata, děti i manžela, považuje Čechy za svůj domov.

NA SNÍMKY MILADY HORÁKOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články