Uběhlo 10 let od smrti prvorepublikové herečky Stelly Májové: V mládí fotila akty, osudovou lásku našla až v sedmašedesáti

Stella Májová, původním jménem Stella Weingärtnerová byla česká herečka, operetní a muzikálová zpěvačka.
Zdroj: Wikipedie
Stella Májová, původním jménem Stella Weingärtnerová, byla česká herečka, operetní a muzikálová zpěvačka.Mezi její nejznámější filmové role patří role princezny Zpěvanky z filmové pohádky Byl jednou jeden král.Nezapomenutelná je i jako tetička z Ameriky z filmové komedie Co je doma, to se počítá, pánové...Její bratr Jiří Weingärtner působil jako operní pěvec v olomoucké opeře.+ 6 fotek+ 7 fotek

Stella Májová, původním jménem Stella Weingärtnerová, byla česká herečka, operetní a muzikálová zpěvačka. Mezi její nejznámější filmové role patří role princezny Zpěvanky z filmové pohádky Byl jednou jeden král. O tom, že byla tato umělkyně pěkné číslo, nemůže být pochyb.

Petra Járková
Petra Járková 05. 11. 2019 08:00

Ambiciózní matka

Stella se narodila v roce 1923 v Havlíčkově Brodě a už jako malá projevovala umělecký talent. V Praze chodila do taneční školy, hrála na klavír a působila v ochotnickém souboru. Nikdy však po slávě nějak zvlášť neprahla, její matka však byla jiného názoru.

Osud rozhodl

V patnácti dělala zkoušky na konzervatoř, díky níž se dostala do filmu Příklady táhnou. Role, na kterou se hlásila, byla sice už obsazena, ale herečka si to na poslední chvíli rozmyslela a Stella tím pádem dostala svou první filmovou šanci, která jí změnila život.

První láska

Když začala být herečka slavná, začal se o ni zajímat i tisk. Zamiloval se do ní novinář, který s ní dělal rozhovor. Jmenoval se Jaroslav Mráz a byl první Stellinou láskou. Bohužel však byla příliš mladá, přišla válka a jejich cesty se rozdělily. Jaroslav emigroval do USA a padesát let se s Májovou neviděl.

Další role

Kromě již zmíněného filmu Příklady táhnou se objevila v dramatu Barbora Hlavsová a následně v pohádkách Byl jednou jeden král, Princezna se zlatou hvězdou. Excelovala i v komediích jako Pane, vy jste vdova, Anděl na horách nebo Co je doma, to se počítá, pánové. Po celou svou kariéru vystupovala i v divadlech.

Soukromý život

Ještě za války se zasnoubila s pozounistou Janem Čížkem, kterého si ale nakonec nevzala, zemřel totiž na tuberkulózu. Nakonec si vzala Vojtěcha Egama, se kterým se ale brzy rozvedla. Říká se, že to bylo kvůli tchyni, se kterou nemohla najít společnou řeč. Přes dvacet let následně žila s přítelem Jiřím, ale do svatby už se nehrnula.

Osudové setkání

Vše by asi tak i zůstalo, kdyby nepřišel osudový rok 1990 a jí nezavolal jistý Jerry Mráz. Ano, onen redaktor, tenkrát ještě Jaroslav Mráz, s nímž dělala před lety svůj první rozhovor. Přijel za ní do Prahy a i když už ani jeden z nich nebyl nejmladší, přeskočila jiskra a zamilovali se do sebe. Stelle bylo sedmašedesát let, Jerrymu ještě o nějaký rok více.

Akty

Mráz na Májovou prý myslel celou tu dobu v zahraničí. V peněžence měl její akt, který nafotila jako mladá a nerozvážná dívčina. Teprve až po pádu železné opony se však mohl za svou láskou rozjet a znovu ji najít.

Svatba

Stella si i v pokročilém věku Jerryho vzala a odstěhovala se s ním do Kalifornie, kde žila až do své smrti.

NA SNÍMKY ZE ŽIVOTA STELLY MÁJOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články