Spiritistická tabulka Ouija: Prodává se jako hračka, teenagery ale dohání k sebevraždě

Spiritistická tabulka Ouija: Prodává se jako hračka, teenagery ale dohání k sebevraždě
Zdroj: Pixabay.com

S některými věcmi si není radno zahrávat a spiritistická tabulka Ouija mezi ně rozhodně patří. I když je na internetu prezentována jako hračka, stává se v mnoha případech spíše smrtící záležitostí. Před jejími nebezpečnými účinky varuje i samotný Vatikán.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 02. 2021 17:00

Ouija je populární zejména v Americe. Skládá se z desky, na které jsou vyznačena písmena abecedy, čísla od nuly do devíti a slova ano, ne a sbohem. Ke komunikaci s duchy slouží planžeta ve tvaru slzy s okénkem uprostřed. Na ni pak několik lidí umístí prsty a pohybují s ní po desce mezi slovy a čísly.

Rodinná zábava

Nejstarší záznamy o používání tabulky Ouija pocházejí z roku 1886. Její vznik zapříčinila občanská válka, neboť řada lidí v ní přišla o své blízké, se kterými se nestihli ani rozloučit. Není se tak čemu divit, že enormně vzrostl zájem o spiritistické služby a předměty. Jako první začala tabulku prodávat firma The Kennard Novelty Company. Její použití bylo univerzální. Bylo to orákulum i hračka pro dlouhé zimní večery.

Samotní spiritisté však tabulce nemohli přijít na chuť. Ještě větší popularity dosáhla po první světové válce. V roce 1967 koupila práva na výrobu společnost Parker Brothers, které se podařilo prodat až dva miliony kusů. Ouija tehdy předčila i legendární Monopoly. Po filmu Vymítač ďábla začali lidé na tabulku nahlížet jinak. S úctou. Co kdyby je postihlo totéž, co nebohou Regan? A nejen to. O tuto „kratochvíli” se začal zajímat i Vatikán.

Sebevraždy teenagerů

Tabulku Ouija si nejčastěji kupuje mládež, což se ale nelíbí exorcistům. Dospívající totiž berou celou záležitost na lehkou váhu a jde jim o to jen se pobavit. Prý jim ale nedochází, že se na ně může nalepit „něco” z druhé, temné strany, což je pak může dovést k šílenství, nebo dokonce i k sebevraždě. Mají pravdu?

Třeba šestnáctiletý Colin Roberts z Belfastu, který měl skrze tabulku uzavřít pakt se Satanem. O něco později se oběsil na stromě nedaleko kostela. Zanechal po sobě jen krátký vzkaz se slovy, že mu to nařídila Ouija. O měsíc později byly na místě jeho sebevraždy objeveny dvě poražené kozy. Vyjádřil mu tím snad úctu jeden z jeho kamarádů, který se s ním účastnil vyvolávání duchů?

V roce 2014 se pokusí pomocí tabulky kontaktovat záhrobí dva chlapci a jedna dívka z Mexika. Oba chlapci se záhy nemohou pohnout a začínají mít nejrůznější halucinace. Dívka se zase svíjí a vrčí jako posedlá. Její rodiče okamžitě volají záchranku. V nemocnici jsou všem třem podány léky proti bolesti. Vše se po chvilce vrací do normálu a oficiální verze zní – svalové křeče.

Ideomotorický efekt

Posunování planžety po desce Ouija se pokusilo vysvětlit také několik vědců. Podle nich jde o ideomotorický efekt, čili pohyb, který daná osoba provádí bez vědomého uvažování. Jinak řečeno, přítomné osoby si neuvědomují, že právě ony samy pohybují planžetou a skládají slova, která chtějí slyšet. Totéž platí kupříkladu u automatického psaní, které se provádí na podvědomé úrovni. Až se člověk dostane z „transu”, zjistí, co vůbec napsal.

Je to tedy pouhá autosugesce, která je schopná vyvolat i velmi zvláštní záchvaty a sebevražedné myšlenky? Anebo mají pravdu exorcisté a paranormální vyšetřovatelé? Jestliže by vyhrála druhá skupina, bylo by potřeba zvážit, zda je moudré na internetu nabízet Ouiju za necelou pětistovku.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ouija

Buzzfeednews.com: Three Americans Were Hospitalized In Mexico After They Were

Reportedly Possessed By A Ouija Board

Cael Novak: Supernatural

Baltimoremagazine.com: The Dark History Behind Ouija Boards

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články