Nechte děti mluvit sprostě, prospěje jim to, tvrdí školní psycholožka

Nechte děti mluvit sprostě, prospěje jim to, tvrdí školní psycholožka
Zdroj: Freepik

Okřikujete své dítě za každé vulgární slovíčko, které vypustí z úst? Zadržte. Školní psycholožka Alissa King Peters na webu Cafemom.com uvedla, proč bychom tak neměli činit a jakou nepřenosnou zkušenost díky klení dítě získá.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 04. 07. 2021 09:00

Alissina dcera může doma nadávat, jak se jí zachce. A od svých rodičů za to neuslyší žádné pokárání. "Jak by také mohla? Sami tak občas mluvíme. Já tedy tolik ne, přeci jen si dávám pozor na pusu, ale manželovi často nějaké to sprosté slovo ujede," vysvětluje Alissa.

Děti se naučí znát sílu slov a jejich účinek

Podle ní je pokrytecké zakazovat dětem mluvit sprostě, když tak sami činíme. A spíš než označovat takové výrazy za "slova pro dospělé" bychom měli nechat děti svobodně vyjádřit jejich pocity. Ty díky tomu poznají skutečnou váhu a sílu slov. "Bez toho, abychom ji trestali za vulgární výrazy, dcera pochopí význam správně načasovaného zaklení i úlevu, která po něm přichází," tvrdí Elissa.

Dvojnásobná máma také věří, že spolu se zaklením z člověka odchází negativní energie a děti se tak brzy naučí vnímat rozdíly ve významu jednotlivých slov a snáze je pak budou umět použít v náležitých situaci místo toho, aby jimi někoho urážely nebo dehonestovaly.

"Mimo jiné také doufáme, že až se dcera setká s opravdu nepřijatelnými výrazy, jako například rasistickými urážkami, bude už perfektně znát moc, kterou slova mají, a těchto urážek se vyvaruje. Kdybychom jí vtloukali do hlavy, že jde jen o ´slova, která se neříkají´, nikdy by nezískala potřebný cit pro to, co je opravdu špatné a nepřípustné," domnívá se Elissa.

Zdroje informací:

mirror.co.uk

cafemom.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články