Velký horoskop emoční inteligence: Kdo nejlépe pracuje se svými pocity, kdo je naopak břídil?

Velký horoskop emoční inteligence: Kdo nejlépe pracuje se svými pocity, kdo je naopak břídil?
Zdroj: Freepik

Patří emoční inteligence mezi vaše silné stránky, nebo naopak? Každé znamení zvěrokruhu je na tom jinak. Podívejte se, jaké předpoklady má právě to vaše.

Jana Pospíšilová
Jana Pospíšilová 01. 05. 2021 16:00

Emoční inteligence se definuje relativně těžko. V podstatě jde o to, jak zvládáme své chování a jakou máme schopnost se konstruktivně a zdravě vypořádat se svými pocity.

Jako většina našich charakteristik není ani tato neměnná, ale s každou novou zkušeností se vyvíjí. Například všichni v určitém okamžiku zjistíme, že nás bolest a zklamání nezabijí a že je někdy lepší být raněn než nic nezkusit. 

U většiny lidí stoupá emoční inteligence spolu s rostoucí zkušeností. Postupem času více porozumíme svým pocitům a naučíme se s nimi zacházet. Samozřejmě existují osobnosti, pro které je mnohem snazší porozumět emocím, a tak je pro ně jednání s ostatními jednodušší. Zjistěte, jestli má vaše znamení zvěrokruhu ty správné předpoklady být emočně inteligentní.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi a emoce? No, zcela ideální kombinace to není. Cítíte, že pocity jsou vám spíše na obtíž. Víte, co chcete, a nepotřebujete žádné změny nálady ani přecitlivělost, která by vás zpomalovala. Na druhou stranu zjistíte, že není špatné se občas podívat také nalevo a napravo.

Koneckonců, život není jen o tom, kdo se dostane do cíle jako první. Ve skutečnosti záleží na vzdálenosti, kterou jsme do té doby urazili. A i když možná budete potřebovat trochu více času, abyste si to uvědomili, určitě máte dostatek emoční inteligence, abyste to cítili.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři mají přirozeně velmi vysokou úroveň emoční inteligence. Na jednu stranu umíte nahlížet na věci s nadhledem, na druhou stranu jste empatičtí a soucitní. Důvěřujete své intuici a nenecháte se znepokojit tím, co říkají lidé okolo vás. V některých situacích můžete mít srdce otevřenější, než potřebujete, ale upřímně – ostatní by se z toho měli spíš poučit, než abyste kvůli tomu měli výčitky.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby patří mezi nejcitlivější lidi ze všech. Někdy vám však chybí soucit se sebou samým. Máte tendenci soustředit se spíš na ostatní a emocionálně se jim přizpůsobit tak, že zapomenete na své pocity. Pak vás logicky zaskočí, když se vaše pocity a potřeby najednou projeví.

Každý ví, že máte mimořádně dobré srdce a nejlepší úmysly, když se staráte o své okolí a jste tu pro něj. Mělo by však být vaší prioritou být tu také sami pro sebe.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Beran je obdařen velmi intenzivními emocemi, takže udržet nad nimi kontrolu rozhodně není snadné. Někdy vás vaše pocity vedou k tomu, abyste udělali nebo řekli věci, kterých později litujete.

Občas není špatné nereagovat hned výbušně, budete pak moci v klidu spát. V zásadě je dobré a emocionálně inteligentní, abyste své pocity dali najevo. Přemýšlení o nich a jejich další interpretace však nemusí nutně okolí ranit.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou obvykle velmi vyrovnaní a spolehliví lidé. Takže pokud jde o řešení emocí, většinou toho mnoho nepokazíte. Podle astrologie umíte své pocity dobře vnímat, analyzovat a klasifikovat a také na ně obvykle reagujete přiměřeně, inteligentně a pragmaticky.

Teprve když jsou vaše pocity velmi intenzivní, chaotické nebo pro vás úplně nové, máte tendenci je odmítat místo toho, abyste se jimi zabývali. Samozřejmě je vždy bezpečnější zůstat ve vlastní komfortní zóně, ale pokud z ní nevystoupíte, dále se rozhodně nedostanete. To ale asi nejlépe víte sami.

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci mají tendenci být vnímáni spíš jako „nejsilnější“ než jako emotivní. To ale neznamená, že nejste dost emočně inteligentní. Ano, možná byste raději přistupovali k věcem racionálně a analyticky, ale jste schopni vnímat své pocity, třídit je a v případě potřeby se jimi řídit. Pravda, mohli byste jim dát trochu víc prostoru, ale celkově si zachováváte zdravý a přátelský způsob řešení svých emocí.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

O Racích se často říká, že mají nejsložitější a nejhlubší emocionální svět ze všech znamení. Faktem však zůstává, že vás někdy vaše emoce přemohou. Je pro vás obtížné je vždy přesně klasifikovat a nenechat se pohltit různými náladami, aniž byste je prožívali jako tragédiiKdyž se ohlédnete zpět, pravidelně si uvědomujete, že jste se svým pocitům možná trochu poddali. 

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Jak je typické pro ohnivé znamení, Lvi mají obvykle velmi silné city a vášně. A překvapivě s nimi jednají mimořádně zdravě a konstruktivně. Berete své niterné procesy vážně a necháváte si čas a prostor na jejich řešení, což je příkladné a správné!

Možná by vám mohlo prospět, kdybyste se častěji svěřovali se svým emocionálním světem ostatním. Pak by pro ně bylo snazší vám porozumět.

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou oddané, ostražité a inteligentní. Ovšem co se emoční inteligence týká, není zrovna jednou z vašich přirozených schopností. Cítíte se poněkud nepříjemně, zvláště pokud svému okolí okamžitě neporozumíte.

Chybí vám také trpělivost na to, abyste pochopili samy sebe. Potřebujete totiž více času a síly, abyste splnili vysoké nároky, které na sebe máte. Z dlouhodobého hlediska však stojí více energie odložit své pocity stranou než se s nimi vypořádat.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

U Vah je jedna potřeba silnější než kterákoliv jiná, a sice potřeba harmonie. Paradoxně vás to ale často dostává do nerovnováhy. Abyste se vyhnuli konfliktům s okolím, dáváte stranou své pocity a situaci řešíte tím, že ustoupíte.

Samozřejmě, pokud je pro vás vnější harmonie důležitá, je tato strategie emocionálně správná. Pokud ale trpíte tím, že vždy budete osobou, která se vzdává, zvažte to! Možná konflikty někdy nejsou tak špatné...

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Stejně jako všechna tři vodní znamení mají i Štíři velmi bohatý a komplexní emocionální svět. Každý, kdo dokáže zvládat vypjatou situaci, je emocionální génius. A vy to obvykle děláte velmi dobře.

Zvlášť když se vám věci zdají příliš chaotické a divoké, zázračně se vám podaří udržet si odstup a počkat, až se situace trochu uklidní, a pak uvážlivě reagujete. Z bouře pak často vyplyne něco, co je ve skutečnosti důležité.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelec má šťastnou povahu a je sluncem mezi znameními zvěrokruhu. Za to vděčí i své vysoké emoční inteligenci. Máte přirozený talent vidět ve všech věcech to pozitivní a všechny podporovat. I v té největší bolesti věříte, že až bude po všem, vyjdete z celé situace posílení.

Vaše strategie přeměny negativních pocitů na pozitivní však nefunguje v každé situaci. Hněv, smutek, strach a zklamání mají svůj význam a své opodstatnění. Je v pořádku, když vás někdy tyto pocity strhnou a na chvilku vám zabrání „zářit“.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články