Génius, nebo učedník ďábla? Skladatel Niccolò Paganini se kvůli pomluvám dočkal pohřbu až desítky let po smrti

Génius, nebo učedník ďábla? Skladatel Niccolò Paganini se kvůli pomluvám dočkal pohřbu až desítky let po smrti
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Niccolò Paganini byl italský houslista a hudební skladatel. Jeho geniální hra z něj učinila nejlepšího virtuosa všech dob.Mnohými lidmi však byl kvůli svému nadání a neobyčejnému zjevu podezírán ze spolčení s ďáblem. Celý život byl sužován několika vážnými nemocemi, například priapismem, syfilidou a Marfanovým syndromem.Na svých koncertech se choval velmi excentricky, skoro jako dnešní rockové hvězdy.+ 1 fotka+ 2 fotky

Niccolò Paganini byl ve své době terčem mnoha pomluv. Lidé nevěřili, že by mohl mít takové hudební nadání, a rozhlašovali o něm, že se musel spolčit s ďáblem. Do not jim hrál i jeho neobvyklý vzhled, který však byl ve skutečnosti zapříčiněn genetickou poruchou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 02. 2021 17:00

Niccolò Paganini se narodil 27. října 1782 v Janově. Byl to italský hudební skladatel, který je díky svému nepopiratelnému nadání považován také za největšího houslového virtuosa všech dob.

Tvrdá výchova

Niccolò se věnoval hře na housle již od raného věku. Největším mentorem a učitelem byl jeho vlastní otec Antonio Paganini, který nestrpěl jakoukoli nekázeň. Jakmile se zdálo, že syn necvičí tolik, jak by měl, přistoupil k bití. V několika případech mu dokonce odmítl dát najíst. Možná proto se Niccolò v roce 1801 po úspěšném hudebním festivalu v Lucce rozhodl, že raději zůstane zde a do rodného Janova se nevrátí.

V Lucce však bohužel propadl hazardu a z dluhů mu nepomohly ani vysoké honoráře. Nezbývalo mu tak nic jiného než hrát, hrát a ještě jednou hrát. Mezi roky 1805 až 1809 se mu poštěstilo získat stálé zaměstnání u kněžny Élisy Bonaparte z Luccy, sestry Napoleona Bonaparte. Pracovní poměr se záhy změnil v milostný.

Podlomené zdraví

V době Paganiniho největší slávy se kvůli jeho genialitě mezi lidmi šuškalo, že se spojil s ďáblem, což měl potvrzovat i neobvyklý zjev. Dnes už ale víme, že za to mohlo několik vážných nemocí, které ho sužovaly po celý život. Nejvíce byl postižený něčím méně viditelným – priapismem, což je, kulantně řečeno, velmi žinantní problém. Je to poměrně vzácný stav dlouhodobé, a hlavně bolestivé erekce, ke které dochází bez předchozích stimulů.

Příliš protáhlou postavu a dlouhé prsty, díky kterým však dokázal na houslích vykouzlit ty nejjemnější tóny, způsobilo genetické onemocnění pojivové tkáně nazývané jako Marfanův syndrom. K tomu všemu se později přidal ještě syfilis, který se tehdy léčil rtutí. To samozřejmě vyvolalo řadu vedlejších účinků, jako byly problémy s hrtanem a mluvením.

Odmítli ho pohřbít

Paganini na svých koncertech neustále předváděl geniální hudební nadání. Jednou prý hrál tak vášnivě, že si přetrhl tři ze čtyř strun, zbytek vystoupení dokončil pouze na nejnižší struně G. Existuje ovšem také možnost, že mu struny někdo poškodil úmyslně, anebo to Paganini udělal sám, aby se předváděl.

Když v roce 1940 zemřel, kvůli neutuchajícím podezřením ze společní s ďáblem mu byl odepřen pohřeb na hřbitově. K řádné ceremonii došlo až o třicet šest let později.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Niccolò Paganini, Priapismus, Marfanův syndrom

Classicfm.com: Niccolò Paganini was such a gifted violinist, people thought he sold his soul to the devil

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články