Nejsvůdnější houslistka světa Vanessa Mae: Talent jí vydělal jmění, je bohatší než Radcliffe a Winslet

Vanessa Mae
Zdroj: instagram.com/vanessamaemusic
Vanessa Mae je světoznámou houslistkou. Svůj talent začala rozvíjet již v pěti letech.
Ve třinácti se dostala do Guinessovy knihy rekordů, neboť se stala nejmladší houslistkou hrající Beethovenovy a Čajkovského party.
Díky prodeji desek a koncertům si vydělala pohádkové jmění.
Ráda také přispívá na charitu, a to houslemi, na které již nehraje.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Vanessa Mae dnes slaví 42. narozeniny. Hře na housle se začala věnovat již v pěti letech. Díky svému talentu se dostala do knihy rekordů. Její kariéra jí navíc přinesla obrovské bohatství, které jí mohou závidět i hollywoodské hvězdy. Přesto by se v jejím životě našla jedna černá kaňka.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 10. 2020 08:00

Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson se narodila 27. října 1978 v Singapuru. Je to celosvětově známá houslistka, která ve své hudbě míchá popový i klasický žánr. Angažuje se také ve sportu. V roce 2014 se kvalifikovala na zimní olympijské hry, kde ve slalomu reprezentovala Thajsko. Mělo to však svou dohru.

Dětská hvězda

Vanessa nikdy nelenila a šla si tvrdě za svým. Díky tomu, že se pravidelně objevovala v televizi, stala se v Anglii, kam se přestěhovala s rodinou ve svých čtyřech letech, velmi populární. Mezinárodní debut si odbyla na hudebním festivalu v Německu v roce 1988. Tentýž rok si zahrála s Londýnským filharmonickým orchestrem.

To vše ji dovedlo až do knihy rekordů. Stala se nejmladší sólistkou hrající Beethovenovy a Čajkovského houslové koncerty, a to ve věku třinácti let. Tímto úspěchem se konečně proslavila v celosvětovém měřítku, takže jí už nic nebránilo v tom, aby se v dospělosti věnovala hraní na profesionální úrovni.

Bohatší než hollywoodské hvězdy

V roce 2006 označil časopis Sunday Times Rich List Vanassu Mae za nejbohatší osobu v zábavním průmyslu v Anglii ve věkové kategorii do třiceti let. Výše jejího majetku byla odhadnuta na 64 milionů dolarů. Takové pohádkové jmění získala díky vyprodaným koncertům a deseti milionům prodaných nosičů.

Ke hře používá nejčastěji akustické housle Guadagnini, které byly vyrobeny v roce 1761 a elektrický typ Zeta Jazz. Ty první jí byly v devadesátých letech zcizeny, policie je však po několika měsících dokázala vypátrat. Když jí je vrátili, musela si oddychnout. Stály 150 000 liber.

Nařčení z podvodu

Kromě houslí je vášní Vanessy alpské lyžování. V roce 2010 oznámila svůj plán kvalifikovat se na zimní olympijské hry 2014. To se jí nakonec podařilo a stala se tak součástí thajského týmu. Ale co bylo předmětem sporu? Šlo o obří slalom, který se konal ve Slovinsku. Management Mae měl prý zmanipulovat bodové ohodnocení tak, aby se mohla zúčastnit olympiády v Soči.

Otázkou je, zda o tom Vanessa vůbec věděla, nebo to byly spíše zákulisní machinace. Nicméně čtyři odhalení viníci byli suspendováni. Mae se také nevyhnula trestu. Dostala čtyřletý zákaz závodit. O dva roky později se ale Mezinárodní lyžařská federace hudebnici omluvila za pomluvu a zaplatila odpovídající odškodné.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vanessa Mae

ČT Sport: Vanessa Mae

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články