Zemřel na vyčerpání: Herec Theodor Pištěk kvůli splácení obřího dluhu přecházel z role do role

Theodor Pištěk ve filmu Katakomby s Adinou Mandlovou a Růženou Šlemrovou.
Zdroj: TV Nova
Theodor Pištěk (vpravo) ve filmu Hotel Modrá hvězdaTheodor Pištěk ve filmu Takový je životVe filmu Takový je život, který ho dostal do dluhůTheodor Pištěk ve filmu Katakomby s Adinou Mandlovou a Růženou Šlemrovou.+ 1 fotka

Jeden z nejznámějších českých herců zasvětil svůj život svému povolání. Nebylo to však proto, že by snad práci herce natolik miloval, ale kvůli obřímu dluhu, který musel splácet. Jak žil Theodor Pištěk, od jehož úmrtí dnes uplynulo 60 let?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 05. 08. 2020 07:00

Theodor Pištěk se narodil 13. června 1895 v rodině majitele Lidového divadla na Královských Vinohradech. V pozdějším věku se rozhodl studovat medicínu, avšak válka jeho studium přerušila a musel nastoupit do armády. Po smrti otce se rozhodl ujmout rodinného divadla. Miloval však hraní u filmu. K filmové produkci se poprvé dostal jako autor scénáře ke snímku Mnichovo srdce, který napsal ještě během války.

Vznik obřího dluhu

Zásadní zlom jeho kariéry, který stojí za Theodorovými desítkami filmových rolí, přišel v roce 1925, kdy se herec i po odstoupení investorů rozhodl sám financovat němý snímek Takový je život. Věřil, že bude mít film úspěch, avšak vznikal v době, kdy se už natáčely převážně zvukové filmy. Snímek se tak stal propadákem a Theodorovi vznikl na tu dobu téměř astronomický půlmiliónový dluh, který splácel ještě čtrnáct let poté. A právě z toho důvodu přecházel z role do role, aby peníze dorovnal.

Z role do role

Za svou kariéru natočil přes tři stovky filmů, hrál v Německu, Rakousku a Československu. V roce 1937 se objevil v devatenácti filmech, což byla více jak půlka roční filmové produkce. Mezi jeho nejznámější role patří například holič Alois Šefelín ve snímku Muži v offsidu, soudce Ljapkin - ťapkin v Revizorovi nebo strýček Rychta v Hotelu Modrá hvězda.

Poslední film

Jeho poslední rolí se stala postava princova pobočníka v nesmrtelné pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Herec skonal v šedesáti pěti letech dne 5. srpna 1965. Spousta jeho přátel se shodla, že zemřel na vyčerpání ze svého hektického a prací prošpikovaného života.

zdroj: blesk.cz, ČSFD.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články