Mozartovy milostné lapálie: Matka jeho vyvolené Constanze mu vyhrožovala policií

Mozartovy milostné lapálie: Matka jeho vyvolené Constanze mu vyhrožovala policií
Zdroj: Wikimedia Commons/Barbara Krafft/Joseph Lange, Public domain/koláž Lifee.cz
Wolfgang Amadeus a jeho sestra Anna Marie (na obraze se svým otcem Leopoldem a matkou vyobrazenou v rámu na zdi) byli geniální děti. Víc se ale z této dvojice prosadil Wolfgang.Už jako malý koncertoval Wolfgang Amadeus po celé Evropě. „Agenta“ mu dělal otec.Wolfgang Amadeus koncertoval v té nejlepší společnosti. Nechtěl se jí ale ve všem podřídit, a to byl problém...V pozdějších letech se mu sice dostávalo velkého uznání, nedokázal jej však proměnit v zajištění pro svoji rodinu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Wolfgang Amadeus Mozart se narodil přesně před 265 lety – 27. ledna 1756. Dodnes jsme nezapomněli nejen na jeho geniální talent, ale ani na vztah k Čechům a zvláště Pražanům, kteří (jak víme) mu podle jeho vlastních slov rozuměli. Mozart ale nežil jen hudbou, za lásku k mladší dívce mu dokonce hrozila návštěva policie.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 27. 01. 2021 08:58

K hudbě měl malý Wolfgang už od narození blízko díky svému otci Leopoldovi, který byl houslistou, ale také hudebním skladatelem. Klučík se tedy měl kde učit a byl opravdu dobrým žákem. Už od dětství koncertoval po celé Evropě, a to dokonce se svojí sestrou Marií Annou, která byla podobně jako on označována za geniální dítě.

Kontakty po celé Evropě

Později se mladý Mozart díky otcovým kontaktům dostal i do společnosti italských šlechtických rodů, které si od něj objednávaly opery. S tím měl zkušenosti už od malička, první skladby totiž napsal v době, kdy děti chodí do školky. Proto se také mohl už v 17 letech stát dvorním skladatelem v Salzburgu, sídelním městě Salzburského knížecího arcibiskupství.

Lásku našel ve Vídni

Doma v Salzburgu se sourozenci Mozartovi příliš nezdržovali, stále cestovali buď s otcem, nebo i matkou po Rakousku, ale také za jeho hranice. Wolfgang koncertoval, seznamoval se s vlivnými lidmi, pořád ho však lákala Vídeň. Tam se vydal v roce 1781 jako pětadvacetiletý a brzy objevil i jiné krásy města. Seznámil se s krásnou devatenáctiletou Constanze, dcerou svébytné Cäcilie Weberové. Matce Wolfgangovy lásky se ale nelíbilo, že mladý muž, který se Constanze zjevně dvořil, žil s nimi pod jednou střechou. A tak se skladatel stěhoval jinam.

Problémy, rozchod i šťastný konec

Vztah dvou mladých lidí neměl na růžích ustláno, dokonce se na čas rozešli. Pak tady byl také další problém. Wolfgang Amadeus měl získat od svého otce souhlas se sňatkem (matka v té době již nežila), a to nebylo tak jednoduché. Jenomže láska byla nakonec přece jen silnější, a když nesměl nápadník bydlet v domě své vyvolené, nastěhovala se Constanze k němu. To rozhodně v té době nebylo nic obvyklého. Dívka se mohla dostat do velmi nepříjemné situace.

Hrozba policií

Cäcilie Weberová se dokonce podle vzpomínek sestry skladatelovy milé rozhodla povolat do Mozartova bytu policii, a to v případě, že by se dívka odmítala od svého milence vrátit domů. Záznamy o tomto požadavku se našly dokonce i v dobových policejních materiálech. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a přibližně rok po jejich seznámení spolu stanuli před oltářem a v průběhu dalších devíti let se jim narodilo celkem šest dětí. Jak to ale tehdy bohužel chodilo, čtyři z nich se nedožily ani prvních narozenin. Sám Mozart pocházel ze sedmi dětí, ale pět z nich potkal smutný osud již v ranném věku.

Chudoba až do smrti

Manželství, které si mladí lidé prosadili i přes počáteční nepřízeň okolí, trvalo jen devět let a rozhodně se neodehrávalo v přepychu. I když byl Mozart už dávno uznávaný jako geniální hudebník, stále se topil v dluzích a jeho rodina s ním. Nechtěl dělat nikomu „poskoka“, skládat a hrát jen tak, jak po něm požadovali jiní. To pro něj bylo krajně nevýhodné a pro vrchnost jen těžko pochopitelné. Určitě takový postoj většinou nepřinesl žádné velké peníze. V roce 1791 skladatel navíc onemocněl a zanedlouho poté také zemřel. Mluvilo se i o otravě, za níž měl stát jeho hudební rival Antonio Salieri, ale takové dohady nebyly nikdy potvrzeny.

Jednoduchý pohřeb bez lidí

Vdova zůstala s dětmi sama a bez prostředků. Mozartovo tělo bylo bez jakýchkoliv poct a bez veřejnosti pochováno v tichosti do takzvaného všeobecného jednoduchého hrobu, protože nic víc si rodina nemohla dovolit. Constanze si pak zařídila vdovský důchod od císaře a pustila se do organizování vzpomínkových koncertů a vydávání Mozartových děl. To jí konečně zabezpečilo slušnou životní úroveň. Šest let po smrti svého prvního muže se vdova seznámila s dánským diplomatem a spisovatelem Georgem Nikolausem von Nissenem, kterého si později také vzala. O památku Wolfganga Amadea pak pečovali společně.

Zdroje: 

Wikipedia: Wolfgang Amadeus Mozart

Wikipedia: Constanze Mozartová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články